I Prevlaka ide na međunarodnu arbitražu?

NEBOJŠA VUČINIĆ, član komisije Crne Gore koja je sudjelovala u definiranju privremenog režima granice na Prevlaci i profesor međunarodnog prava, ocijenio je da je realno da se pitanje granice na Prevlaci između Crne Gore i Hrvatske riješi međunarodnom arbitražom.

U razgovoru za podgorički dnevnik Republika Vučinić kaže da s Hrvatskom najprije treba pregovarati, a ukoliko to ne uspije, rješenje treba potražiti na Međunarodnom sudu za pravo mora. Ističe kako je razgraničenje za Crnu Goru bitno jer predstavlja osnovu za granicu na otvorenom moru a time i korištenje prirodnih bogatstava južnog Jadrana.

Vučinić zaključuje kako nije nerealno da se pitanje razgraničenja na Prevlaci riješi arbitražom. Želeći ukazati da je to uobičajena praksa u svijetu, spomenuo je slučaj Francuske i Engleske koje su slično pitanje rješavale na međunarodnim sudovima, iako su članice istog vojno-političkog saveza.

Na Prevlaci je na snazi Protokol o privremenom režimu potpisan u prosincu 2002.godine. Hrvatskoj pripada kopneni dio poluotoka i morski pojas ulaza u Boku od nekih 550 metara, dok je dio akvatorija uz lijevu obalu poluotoka koji gleda prema Boki proglašen "ničijim morem".

Od travnja 1992. do kraja 2002. poluotok je bio pod kontrolom UN čijih je 30-promatrača kontroliralo područje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara