I Sporazumom određeno da slovenski carinici moraju prijaviti hrvatskima uvoz robe

PROVOĐENJEM privremenog Sporazuma slovenske i hrvatske Carinske uprave o trgovini i trgovačkim poslovima u putničkom prometu, slovenski carinici navukli su na sebe veliko nezadovoljstvo Hrvata koji šopingiraju u Sloveniji, ali i u EU.

Tzv. Protokol 5 iz navedenog Sporazuma nalaže slovenskim carinicima da hrvatskim kolegama prijave svako pečatiranje potvrde o iznošenju robe kupljene u EU u kojoj je i Slovenija. Naime, ukoliko u nekoj od država članica EU kupite robu vredniju od 480 kuna, a koju želite iznijeti iz EU, imate pravo na povrat PDV-a. No, kako piše Večernji, Slovenci će hrvatske carinike obavještavati tek ako se radi o iznosima većim od 400 eura.

Da bi ostvarili povrat poreza na kupljenu robu, trebate potvrdu da ste ju doista i iznijeli iz EU. Taj papir potvrđuje carinik države članice EU. Međutim, prilikom ulaska u Hrvatsku dužni ste robu prijaviti domaćoj carini koja pak naplaćuje svoje.

Postoji i druga mogućnost, a ta je da cariniku pokušate na upit o carinjenju odgovorite da nemate ništa za prijaviti. S obzirom na Protokol 5, taj bi pokušaj bio kopanje jame samom sebi, jer slovenski carinik dužan je prijaviti da upravo uvozite robu vredniju od 400 eura za koju ste naumili tražiti povrat PDV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosada su, nakon pečatiranja dokumenata, hrvatski državljani igrali na sreću pa nisu prijavljivali uvoz robe ili ako se otkrilo da nešto uvoze, gubili su račune. No suradnjom carinika uspostavljenom zbog suzbijanja krijumčarenja, hrvatski carinici odmah će dobiti telefonsku ili telefaks obavijest od Slovenaca.

Kako Večernji list prenosi iz Slovenskih novica, neki slovenski carinici nezadovoljni su strožim načinom suradnje. U prvom redu zbog bijesa građana kojima se na carini događaju neugodne situacije, a pored toga nastaju dodatni troškovi i prave se gubici. Večernji prenosi i izjave nekoliko slovenskih carinika koji kažu da se “osjećaju kao tužibabe.”.

No, ovakva praksa od studenog prošle godine funkcionira i na našoj strani granice, pa su mnogi Slovenci, koji su otkako je Slovenija članica EU izgubili pravo povrata PDV-a za robu iz Austrije ili Njemačke, dolazili u šoping u Hrvatsku, te su ostali neugodno iznenađeni kad su saznali da hrvatski carinici javljaju slovenskima kako su predali obrazac za povrat poreza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara