IAEA glasala za prijavu Irana UN-u

Vijeće guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izglasalo je u subotu rezoluciju da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti UNa zbog sumnje da pokušava razviti nuklearno oružje, izjavio je britanski veleposlanik pri IAEA Peter Jenkins.

Iran je zaprijetio da će na takav potez, kojeg su inicirale Sjedinjene Države, članice EU-a, Rusija i Kina, odgovoriti protjerivanjem UN-ovih inspektora iz svojih nuklearnih postrojenja i napuštanjem pregovora o kompromisnom prijedlogu o zajedničkom obogaćivanju urana na ruskom teritoriju.

Vijeće guvernera IAEA čini 35 članica. Njih 27 glasalo je za prijavu Irana, pet ih je bilo suzdržano, a protiv rezolucije glasala su tri člana, rekao je neimenovani diplomat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovo je još jedna snažna poruka Iranu, poruka zabrinutosti i daljnjeg nedostatka povjerenja u iranske nuklearne namjere", izjavio je britanski veleposlanik pri IAEA-i Peter Jenkins, koji je govorio u ime EU trojke - Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

"Odbor je odlučio to pitanje proslijediti Vijeću sigurnosti, pa bi ono, nakon idućeg sastanka odbora guvernera (6. ožujka) moglo izvršiti dodatni pritisak na Iran", dodao je Jenkins.

(Hina) xbcav ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara