IAEA želi istražiti krađe nuklearne opreme u Iraku

MEĐUNARODNA agencija za atomsku energiju (IAEA) u ponedjeljak je priopćila da je od SAD zatražila dopuštenje da u Irak pošalje misiju sa zadatkom da istraži izvješća o općoj krađi u tamošnjim nuklearnim postrojenjima.

"(Ravnatelj IAEA-e) Mohamed ElBaradei uputio je pismo SAD sa zahtjevom da u Irak pošalje misiju... koja bi ispitala stanje u kojem se nalaze tamošnja nuklearna postrojenja", izjavila je glasnogovornica UN-ove agencije Melissa Fleming.

"Još nismo dobili odgovor", rekla je. "SAD su najavile kako će čuvati ta postrojenja, no agenciju brinu izvješća (o krađama)".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

IAEA je prošlog mjeseca zatražila od SAD da osiguraju nuklearna postrojenja u Iraku kako bi ih sačuvala od kradljivaca. Washington je tad UN obećao da će spriječiti odljev materijala iz tih postrojenja.

No u nedjelju je Washington Post objavio kako se čini da su u postrojenjima u kojima se nalazila velika količina visokoradioaktivnog materijala izvršene krađe i da je nemoguće ustanoviti da li nešto od tog materijala nedostaje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara