Iako ne želi svjedočiti protiv Karadžića, Biljana Plavšić će se ipak pojaviti u haškoj sudnici

UNATOČ prethodnim najavama da se bivša predsjednica Republike Srpske, Biljana Plavšić, neće pojaviti pred Haškim sudom kako bi svjedočila protiv svog prethodnika Radovana Karadžića, jer to ne želi, njen bivši suradnik i stranački kolega Svetozar Mihajlović, rekao je kako Plavšić neće odbiti pojavljivanje na sudu ukoliko dobije poziv, jer su sankcije izrazito oštre.

> Biljana Plavšić ne želi u Haagu svjedočiti protiv Karadžića

Mihajlović je dodao kako će Plavšić, bude li primorana pojaviti se pred Sudom, ipak odbiti govoriti o nekim stvarima, s kojima nije upoznata. "Njen stav je kako ona u procesima protiv Slobodana Miloševića, Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića, kao i drugih optuženika, ne može biti svjedok u korist Tužiteljstva, a to je objavila i u svojim knjigama", rekao je Mihajlović za Glas Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukoliko bi joj bio odbijen zahtjev za pomilovanjem i produžen boravak u zatvoru, na djelu bi zasigurno bila politika. Moguće je da će se politika ponovo umiješati u proces, što ne bi bilo dobro”, rekao je Mihajlović, koji je na čelu odbora za puštanje Biljane Plavšić na slobodu.

"Poštujemo optužnicu, ali iz humanih razloga tražimo da je puste, jer je izdržala veći dio kazne, boravila je i u kućnom pritvoru u Beogradu i lošeg je zdravstvenog stanja”, naveo je Mihajlović, dodajući kako švedska vlada još nije razmatrala zahtjev za njeno pomilovanje te kako očekuje da će to biti učinjeno tijekom ovog mjeseca.

I.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara