IBM razvio uređaj koji olakšava promatranje rada srca

IBM je razvio uređaj koji dobiva podatke s monitora za promatranje rada srca i automatski šalje poruku na određeni broj mobitela ako srce počne nepravilno raditi.

Uređaj koristi radijske frekvencije za očitavanje informacija s monitora za praćenje rada srca, a u trenutku kad se pojavi unaprijed utvrđen ritam rada srca (npr. onaj koji najavljuje mogućnost pojave srčane kapi), uređaj automatski šalje tekstualnu poruku na broj telefona koji je korisnik uređaja prethodno odredio.

Ekipa američke tvrtke IBM uspješno je ispitala rad uređaja i predviđa njegovu široku primjenu. Dosad su sportaši i osobe s bolesnim srcem mogle nabaviti samo prijenosne uređaje za stalno promatranje rada srca, a izumitelji pretpostavljaju da će novi uređaj rado koristiti i starije osobe, koje će u njega unositi broj liječnika, njegovatelja ili hitne pomoći.

Osim njih, za taj lagani uređaj veličine nekoliko guma za žvakanje mogle bi biti zainteresirane i osobe koje se bave sportom iako imaju slabo srce ili sportaši koji bi u uređaj mogli unijeti telefonski broj svojega trenera.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedini je uvjet za korištenje uređaja to da korisnik ima i mobitel koji može automatski prenositi informacije.

Prema riječima izumitelja Bryana Striemera, IBM-ovi stručnjaci sada razvijaju i inačicu uređaja koji bi starijim osobama ili onima koje boluju od Alzheimerove bolesti omogućio slanje podataka o tome gdje se kreću u slučaju da su se izgubili te inačicu uređaja koji bi trenerima sportaša slao informacije o udaljenosti.

U IBM-u još nisu predvidjeli cijenu proizvoda, ali predstavnik tvrtke Cary Ziter tvrdi da će biti prihvatljiva za osobe prosječne kupovne moći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara