ICJ PRESUDIO U KORIST MEKSIKANACA OSUĐENIH NA SMRT U SAD

Međunarodni sud pravde (ICJ) u Den Haagu presudio je u srijedu da su Sjedinjene Države prekršile prava 51 Meksikanca osuđenog na smrt time što im nisu omogućile konzularnu pomoć njihove matične zemlje, te je naredio reviziju svakog pojedinog slučaja.

Slučaj se temelji na Bečkoj konvenciji iz 1963., koja jamči pravo na konzularnu pomoć u slučaju kada neka osoba u stranoj državi bude optužena za teško kazneno djelo.

Suci ICJ-a utvrdili su da je 51 Meksikancu osuđenom na smrt u Sjedinjenim Državama bila uskraćena konzularna pomoć njihove matične zemlje, dok se jedan osuđenik tog prava odrekao.

Meksiko je, naime, tužio Sjedinjene Države ICJ-u, tražeći ponovno suđenje za 52 svoja državljana osuđena na smrt.

Presude ICJ-a obvezujuće su i konačne.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporovi oko njegovih presuda mogu se proslijediti Vijeću sigurnosti UN-a.

Human Rights Watch, međunarodna organizacija za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku, pozdravila je presudu, ističući kako bi ona mogla značiti "život ili smrt za optuženike kojima se sudi u SAD".

"Omogućavanje pristupa konzularnim dužnosnicima znači da se optuženicima pruža prilika da dobiju dobre odvjetnike, što je najsigurniji način izbjegavanja smrtne kazne", rekao je Jamie Fellener, direktor HRW-a.

(Hina) xzt yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara