ICTY: Darko Mrđa osuđen na 17 godina zatvora

BIVŠI zapovjednik specijalne policije bosanskih Srba Darko Mrđa osuđen je u srijedu pred Haaškim sudom (ICTY) na 17 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu više od 200 nenaoružanih bošnjačkih i drugih nesrpskih civilia na planini Vlašić u kolovozu 1992. godine.

Mrđa je 24. lipnja 2003. priznao krivnju za ubojstva kao kršenja ratnog prava i običaja i za nehumano postupanje (pokušaj ubojstva kao zločin protiv čovječnosti).

Rođen je u Zagrebu 1967. godine a odrastao u mjestu Tuković u općini Prijedor gdje je radio kao rudar u rudniku Omarska. Mrđa je tijekom rata u BiH bio zapovjednik interventnog voda srpske specijalne policije u Prijedoru. Dana 21. kolovoza 1992. kao zapovjednik interventnog voda sudjelovao je u praćenju konvoja autobusa i kamiona sa više stotina bošnjačkih i drugih nesrpskih civila koji se kretao iz Prijedora prema Travniku.

Kod mjesta Ilomska Rijeka, Mrđa i drugi iz konvoja su izdvojili vojno sposobne muškarce, njih više od 200 i smjestili ih u dva autobusa. Odvedeni su do mjesta Koričanske stijene na planini Vlašić, izvedeni iz autobusa do ruba jedne litice i zatim strijeljani. Pokolj je preživjelo 12 zarobljenika, a u dodatku optužnice navode se imena 228 žrtava.

Iznoseći obrazloženje presude sudac Alphonse Orie naveo je da Mrđa nije bio arhitekt tog masovnog pokolja već je djelovao po zapovjedi. Zaključeno je da kazna mora odraziti svu okrutnost i nehumanost utjelovljenu u Mrđinu izravnom sudjelovanju u strijeljanju više od 200 civila.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao otegotne okolnosti kaznenog djela navedene su iznimna ranjivost žrtava te visoki stupanj patnje koja im je nanesena, kao i Mrđin položaj nositelja vlasti.

Među olakotnim okolnostima sud je prihvatio Mrđinu značajnu suradnju s tužiteljstvom, priznanje krivnje, kajanje i osobne prilike, a odbačen je zahtjev obrane da se pod olakotne okolnosti uvrsti da je djelovao pod prisilom.

Tužiteljstvo je za Mrđu tražilo od 15 do 20 godina zatvora, a obrana do 15 godina. U kaznu će mu se uračunati i 657 dana provedenih u pritvoru.

Optužnica protiv njega podignuta je 26. travnja 2002., a uhićen je 13. lipnja iste godine.

Na prvom pojavljivanju pred sudom 17. lipnja izjasnio se da nije kriv prema točkama optužnice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara