ICTY: Darko Mrđa prebačen na izdržavanje kazne u Španjolsku

BOSANSKI Srbin Darko Mrđa, kojeg je Haški sud (ICTY) osudio na 17 zatvora zbog ratnog zločina nad Bošnjacima, prebačen je na izdržavanje kazne u Španjolsku, priopćio je u srijedu ICTY.

Raspravno vijeće Haškog suda 31. ožujka 2004. osudilo je Mrđu na zatvorsku kaznu od 17 godina, zbog sudjelovanja u likvidaciji više od 200 zarobljenih Bošnjaka na planini Vlašić 21. kolovoza 1992.

Mrđa je zapovijedao specijalnom jedinicom srpske policije čiji su pripadnici strijeljali zarobljene Bošnjake.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju nagodbe s tužiteljstvom, 24. srpnja 2003. priznao je krivnju po dvije točke optužnice za ubojstvo kao kršenje ratnog prava i običaja i za nehumana djela (pokušaj ubojstva) kao zločin protiv čovječnosti. Tužiteljstvo je povuklo najtežu optužbu - za istrebljenje kao zločin protiv čovječnosti.

Mrđa je rođen u Zagrebu 1967., SFOR ga je uhitio 13. lipnja 2002. u BiH, a dan kasnije prebačen je u pritvor ICTY-a u Scheveningenu.

Trenutno se 14 haških osuđenika nalazi na izdržavanju kazni: Duško Sikirica i Mitar Vasiljević u Austriji; Duško Tadić i Dragoljub Kunarac u Njemačkoj; Stevan Todorović, Drago Josipović i Vladimir Šantić u Španjolskoj; Zoran Vuković, Radomir Kovač i Dragan Obrenović u Norveškoj; Goran Jelisić u Italiji; Biljana Plavšić u Švedskoj te Hazim Delić i Esad Landžo u Finskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara