ICTY: Hrvatu iz bih Zdravku Muciću prijevremeno oslobađanje

HRVATU iz BiH Zdravku Muciću Haški sud (ICTY) u srijedu je odobrio zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu, nakon što je odslužio dvije trećine od devetogodišnje zatvorske kazne koja mu je izrečena zbog zločina nad zatočenicima logora Čelebići u srednjoj Bosni 1993./94.

Odluku o puštanju na slobodu Zdravka Mucića, koja stupa na snagu 18. srpnja, donio je predsjednik ICTY-a sudac Theodor Meron, priopćeno je iz Suda.

Zdravo Mucić, jedan od suoptuženih u predmetu Čelebići, osuđen je 16. studenog 1998. na sedam godina zatvora, a u žalbenom postupku novo Raspravno vijeće mu je 9. listopada 2001. povećalo kaznu na devet godina. Žalbeno vijeće potvrdilo je tu kaznu 8. travnja ove godine, a Mucić je istoga dana podnio zahtjev za prijevremeno oslobađanje.

Mucić se u pritvoru nalazi od 18. ožujka 1996., kada je uhićen u Austriji.

Odredbe ICTY-a o oprostu, smanjenju kazne ili prijevremenom oslobađanju, namijenjene "zemljama potpisnicama" u kojima osuđenici ICTY-a odslužuju kazne, ne utvrđuju postupak za osobe koje svoju kaznu odsluže u pritvorskoj jednici Suda, što je slučaj s Mucićem.

Budući da za sve osuđenike moraju vrijediti isti uvjeti, sudac Meron je zahtjev Zdravka Mucića ocjenio "prihvatljivima jer je odslužio dvije trećine kazne" i time ispunio uvjet za ranije puštanje prema odredbama ICTY-a za "zemlje potpisnice".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik Suda uzeo je u obzir i Mucićevo "besprijekorno ponašenje u pritvoru, njegovu spremnost da se reintegrira u društvo, dobru fizičku i mentalnu kondiciju, privrženost obitelji i mogućnost da se bavi svojom profesijom po izlasku", navodi se u odluci.

Zdravko Mucić, koji je bio zapovjednik logora Čelebići, osuđen je zajedno s Bošnjacima Hazimom Delićem i Esadom Landžom, zamjenikom zapovjednika i čuvarom u logoru koji su osuđeni na 18 i 15 godina zatvora.

Mucić je osuđen zbog odgovornosti za devet ubojstava koje su počinili njegovi podređeni te za zlostavljanje, izazivanje patnji i nehumane postupke prema zatočenicima. Delić i Landžo kažnjeni su strože jer su osobno ubijali i mučili srpske zatočenike logora.

Zdravko Mucić je šesti haški osuđenik koji je svoju kaznu odslužio (Dražen Erdemović, Zlatko Aleksovski, Dragan Kolundžija, Milojica Kos i Damir Došen).

Jednaest osuđenih osoba trenutačno se nalazi na odsluženju kazne, a trojica osuđenika čekaju transfer u zemlje u kojima će služiti kazne.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara