ICTY izrekao oslobađajuću presudu Seferu Haliloviću

RASPRAVNO vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je izreklo oslobađajuću presudu bivšem načelniku štaba Vrhovne komande Armije BiH, generalu Seferu Haliloviću, utvrdivši kako nije odgovoran za ubojstva hrvatskih civila koja su pripadnici Armije BiH počinili u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol u rujnu 1993. godine, tijekom hrvatskobošnjačkog sukoba u BiH.

"Tužiteljstvo nije izvan razumne sumnje dokazalo da je Halilović de jure i de facto zapovijedao operacijom Armije BiH Neretva 93, niti da je imao efektivnu kontrolu nad jedinicama Armije BiH koje su počinile zločine u Grabovici i Uzdolu. Stoga vijeće zaključuje da Halilović nije odgovoran za ubojstva počinjene u Grabovici i Uzdolu. Vijeće donosi odluku da optuženi Sefer Halilović nije kriv i stog se oslobađa optužbe za ubojstvo kao kršenje ratnog prva i običaja", pročitao je predsjedavajući sudac Liu Daqun u obrazloženju presude.

Sudac Liu je naložio da Halilović bude pušten iz pritvora UN-a u Scheveningenu čim za to budu obavljene pripreme.

Vijeće je utvrdilo da je dokazano kako je u selu Grabovica kod Jablanice 8. i 9. rujna 1993. ubijeno 13 hrvatskih civila, a u selu Uzdol kod Prozora 29 hrvatskih civila i jedan zarobljeni pripadnik HVO-a, te da su jedinice koje u počinile ubojstva efektivno nadzirali njihovi zapovjednici Zulfikar Ališpago i Enver Buza, te kao zapovjednik glavnog stožera Armije BiH general Rasim Delić, dok je Halilović kao vođa inspekcijskog tima u operaciji Neretva 93. samo provodio koordinaciju po uputstvima Delića.

Tužiteljstvo ICTY-a prošlog je tjedna podnijelo prijedlog kojim se postojeća optužnica protiv generala Delića proširuje na zločine u Grabovici i Uzdolu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara