ICTY: JOKIĆEVI BRANITELJI NAJAVILI ŽALBU NA "PRESTROGU" PRESUDU

Branitelji umirovljenog admirala JNA Miodraga Jokića, osuđenog pred Haškim sudom (ICTY) na sedam godina zatvora zbog granatiranja Dubrovnika 1991., zatražili su u petak da im sudsko vijeće dozvoli ulaganje žalbe na presudu.

U podnesenom zahtjevu branitelji Žarko Nikolić i Eugene O'Sullivan navode kako je izrečena "kazna prestroga te da izlazi iz okvira sporazuma optuženog i tužiteljstva", na temelju kojeg je Jokić 2003. priznao krivnju za kršenje ratnog prava i običaja počinjeno granatiranjem dubrovačkog Starog grada 6. prosinca 1991.

Branitelji, među inim, ističu kako raspravno vijeće kod izricanja presude nije primjereno vrednovalo Jokićevu suradnju s tužiteljima i njegovo višetjedno svjedočenje na haškom procesu generalu JNA Pavlu Strugaru, glavnooptuženom za napad na Dubrovnik.

Raspravno vijeće ICTY-a, pod predsjedanjem suca Alphonsa Oriea, osudilo je 18. ožujka admirala Jokića na sedam godina zatvora.

Po pravilima ICTY-a o prijevremenom oslobađanju nakon 2/3 izdržane kazne, 69-godišnji Jokić bi iza rešetaka trebao provesti nešto više od četiri godine.

Nakon presude, Jokić je od 22. ožujka do 20. travnja, s kraćim prekidom, svjedočio na suđenju svom nadređenom iz 1991. generalu Strugaru, dajući krunske dokaze njegove odgovornosti za napad na Dubrovnik a iskazao je spremnost da svjedoči i u drugim procesima.

(Hina) xdh ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara