ICTY: Milutinoviću odbijen zahtjev za privremeno oslobađanje

HAŠKI sud (ICTY) odbio je zahtjev bivšeg predsjednika Srbije Milana Milutinovića, optuženog za ratne zločine na Kosovu, da bude pušten na slobodu do početka suđenja, priopćeno je u srijedu u Haagu.

Zahtjev za privremeno oslobađanje, praćen potrebnim jamstvima vlasti u Beogradu, Milutinović je podnio sredinom siječnja ove godine, neposredno po predaji ICTY-u.

Tužiteljstvo Haškog suda usprotivilo se prihvaćanju njegovog zahtjeva, podsjetivši da se Milutinović predao Sudu tek po isteku predsjedničkog mandata u prosincu 2002. i kada je postalo izvjesno da mu predstoji uhićenje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspravno vijeće ICTY-a, kojim predsjedava sudac Richard May, ranije je odbilo istovjetni zahtjev Nikole Šainovića i Dragoljuba Ojdanića, koji su zajedno s Milutinovićem optuženi za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja, počinjene tijekom srbijanske vojno-policijske intervencije na Kosovu 1999.

Vlasti u Beogradu dale su jamstva da će se sva trojica pojaviti u Haagu na početku suđenja.

Na Haškom sudu u srijedu je održana statusna konferencija u predmetu Milutinović i ostali, na kojoj su predstavnici optužbe i obrane iznijeli podatke i procjene o tijeku svojih pripremama za glavnu raspravu, a sudac May je ocjenio kako je predraspravni postupak pri dovršetku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara