ICTY: Na suđenju Martiću optužba izvela prvog svjedoka pojedinačnog zločina

NA SUĐENJU bivšem čelniku pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću pred Haškim sudom (ICTY) optužba je u četvrtak izvela prvog svjedoka jednog od pojedinačnih zločina na okupiranim područjima Hrvatske, Jasnu Denonu koja je ispričala kako su pripadnici "Martićeve milicije" u benkovačkom selu Bruška potkraj prosinca 1991. pobili devet nenaoružanih mještana Hrvata i jednog Srbina.

Svjedokinja Denona, koja je u napadu teško ranjena i danas je 50-postotni invalid, opisala je kako je 21. prosinca oko 20 sati bila u kući s majkom i dvije susjede kada su na vrata pokucala trojica muškaraca u vojnim odorama, čije je obrise vidjela kroz mutno staklo ulaznih vrata.

Vikali su da su "milicija Krajine, martićevci, i tražili da otvorimo", kazala je Denona dodajući kako su čule i jedan rafal pa su pobjegle iza kuće preko dvorišnog zida.

"Jedan je vikao "utekoše nam, bježe nam" i onda su počeli pucati. Pogođena sam u kuk i više se nisam mogla kretati. Majka se vratila i odvukla me iza zida u vinogradu", rekla je svjedokinja dodajući kako su joj susjede odjećom podvezale ruku da ne iskrvari.

Nakon višesatnog skrivanja, po riječima svjedokinje, vratile su se kućama gdje je susjeda Jeka zatekla ubijenog supruga Petra Marinovića, rođake Dušana i Dragana Marinovića te susjeda Svetu Draču, Srbina mobiliziranog u JNA koji im je bio u posjetu.

Od mještana je čula da su na ulazu u selo pronađena ubijena još četiri člana obitelji Marinović od kojih tri žene, te da je iza pohoda "martićevaca" ostalo ukupno 10 ubijenih, rekla je u sudnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potvrdila je da nitko od ubijenih nije bio vojnik niti naoružan, te dodala da ih sljedećeg jutra nije posjetio nitko od vlasti, te da je tek navečer vozilom hitne pomoći odvezena u bolnicu u Kninu.

Opisala je kako je tada ostala tjedan dana u bolnici gdje je operirana, te da je kasnije imala još četiri operacije na ruci.

U bolnici u Kninu dala je izjavu predstavniku milicije tzv. SAO krajine Milanu Burzi, koji je iz nje izbacio kako su ubojice iz Bruške rekli da su "martićevci", rekla je svjedokinja a dokument s izjavom uveden je kao dokaz optužbe.

"Nisam čula da je provedena istrage ili da je netko kažnjen", rekla je Denona.

Potvrdila je da je su o zločinu u Bruški izvijestili mediji, uključujući novine u Kninu, te dodala kako je u to vrijeme čula i za zločine nad Hrvatima u obližnjim selima Škabrnja, Nadin, Ervenik i Medviđa.

Svjedokinju je ispitao i Martićev branitelj Predrag Milovančević, koji je ustrajao da ona nije vidjela tko su bili ubojice, a tužitelji će u sutrašnjem nastavku procesa izvesti novog svjedoka..

Martiću (60) , koji je u vlastima samoproglašene srpske republike u Kninu bio ministar policije i obrane a 1994/95. i njezin predsjednik, u Haagu se sudi po 19 točaka optužbe za zločine protiv čovječnosti te kršenje ratnog prava i običaja zbog progona, istrebljenja, ubojstava, zatočenja, deportacija i drugih zločina počinjenih nad hrvatskim civilima na okupiranim područjima RH, za zločine u BiH 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara