ICTY: Na suđenju Miloševiću svjedočilo troje Bošnjaka

NA SUĐENJU bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom (ICTY) u ponedjeljak je troje Bošnjaka svjedočilo o početku rata u BiH, te kampanji etničkog čišćenja protiv Bošnjaka i Hrvata koje su u BiH provodile srpske paravojne snage uz potporu JNA.

Svjedoci Tužiteljstva - stanovnik Vlasenice Ibro Osmanović, zaštićena svjedokinja B-1746 iz općine Doboj, te Esad Velić, bivši predsjednik općine Bosanska Krupa - dali su iskaze o događajima iz travnja i svibnja 1992. godine, kad su srpske snage napale i zauzele njihova mjesta.

Zaštićena svjedokinja B-1746, Bošnjakinja iz sela Milkovac nedaleko Doboja, rekla je da su u travnju u vojarnu JNA u selu stigli pripadnici srpskih paravojnih snaga, "crvenih beretki, belih orlova i specijalaca". Oni su naoružani kružili Dobojem u automobilima bez registarskih oznaka, dok su istodobno vojnici JNA kopali rovove i raspoređivali topništvo oko vojarne.

Svjedokinja je kazala da su 2. svibnja 1992. paravojne snage iz Srbije i snage JNA pokrenule napad na grad i zauzele sve općinske institucije.

Srbi su u svibnju počeli etničko čišćenje Doboja, nakon čega su Hrvati i muslimani iz straha počeli napuštati to područje, kazala je svjedokinja. Srpske snage provodile su kampanju nasilja, bilo je pljačke, odvođeni su ljudi i silovane su žene. Išli su od kuće do kuće kako bi tražili oružje i oduzimali novac i tehničku robu, rekla je svjedokinja.

Velić, čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosanskoj Krupi početkom devedesetih, rekao je da je stranka bosanskih Srba SDS pripremala plan podjele općine po etničkim kriterijima. Rekao je da je plan Srba u Bosanskoj Krupi bio je podjela općine na srpski i muslimanski dio, te spajanje srpskog dijela s ostalim srpskim područjima u BiH. To bi bio prvi korak u stvaranju jedinstvene srpske države na Balkanu, rekao je Velić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je isto tako opisao srpski napad na Bosansku Krupu 22. travnja 1992. godine. Srpske snage počele su granatirati grad, a nakon toga muslimani su prešli na lijevu obalu Une. Na drugoj strani koju su okupirali Srbi uništene su brojne kuće, uključujući i džamiju i katoličku crkvu, rekao je Velić.

Stanovnik Vlasenice Ibro Osmanović opisao je kako je JNA zauzela grad u travnju 1992. te je nakon toga uspostavljena srpska vlast koja je diskriminirala muslimansko stanovništvo.

Svjedok je opisao kako je bez ikakva razloga uhićen u svibnju 1992., te je u lokalnoj policijskoj postaji bio podvrgnut zlostavljanju. Dodao je da su u tom razdoblju srpske vlasti arbitrarno uhićivale, te zlostavljale i ubijale pritvorenike, čija je tijela vidio za boravka u pritvoru. Osmanović je iz pritvora prebačen u logor Sušicu, a potom u logor Batković odakle je pušten tek u srpnju 1993. godine.

Suđenje Miloševiću nastavit će se u srijedu Miloševićevim protuispitivanjem Velića.

Milošević je pred ICTY-jem optužen za genocid u BiH, te zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara