ICTY nije u roku primio dopis hrvatskih vlasti

MEĐUNARODNI kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije u predviđenom roku primio odgovor hrvatskih vlasti na zahtjev za uručenje optužnice umirovljenom generalu HV Janku Bobetku upućen 19. ožujka, rekao je u petak glasnogovornik Haškog suda.

"Imali su vremena. Krajnji rok je istekao jučer a mi nismo primili ništa od hrvatskih vlasti", rekao je glasnogovornik Jim Landale.

Na upit da li ICTY danas očekuje pismo Vlade RH o "slučaju Bobetko", glasnogovornik je odgovorio potvrdno dodajući da je odluka na nadležnom sucu koji je izdao nalog.

"Tajništvo Suda treba proslijediti taj dopis nadležnom sucu u tom slučaju, sucu Carmelu Agiusu, a onda će na njemu biti da odluči koje će korake poduzeti", rekao je Landale.

Glasnogovornica Tužiteljstva ICTY-a Florence Hartmann nije željela komentirati razvoj vezan uz nalog za uručenje optužnice dok Haški sud ne primi pismo hrvatske Vlade.

Sudac Agius izdao je 19. ožujka nalog kojim je od hrvatskih vlasti zatražio da uruče optužnicu generalu Bobetku ili njegovim odvjetnicima u roku od 15 dana i o tome obavijeste Sud. Odmah po uručenju optužnice Sud bi suspendirao nalog za uhićenje i predaju generala Bobetka. Sudac je također zatražio da hrvatske vlasti osiguraju Sudu mjesečna izvješća o zdravstvenom stanju generala.

Hrvatska vlada proslijedila je haški zahtjev Županijskom sudu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Taj je sud objavio danas da ne može dostaviti optužnicu generalu Bobetku zbog njegovog "lošeg i pogoršanog zdravstvenog stanja", te da zbog nemogućnosti te dostave nema zakonskih uvjeta niti za dostavu njegovim braniteljima.

Sud je priopćio da će nastaviti "pratiti zdravstveno stanje generala Bobetka (...) kako je to zahtijevano u nalogu ICTY-a."

"S obzirom da general Bobetko nije sposoban za sudjelovanje u postupku sud je zauzeo stajalište kako bi bilo neprilično da mu se uručuje optužnica", rekao je odvjetnik Goran Mikuličić, pravni savjetnik Vlade u "slučaju Bobetko", napominjući da iznosi pravno mišljenje a ne komentira sudsku odluku.

Kako general Bobetko nije stranka u postupku, formalno pravno on nema ni pravne zastupnike, dodao je, govoreći o nemogućnosti dostave optužnice braniteljima.

Odvjetnik Mikuličić napomenuo je kako postoje i pravna mišljenja da sudski postupak ne počinje pasivnim primanjem optužnice već tek odgovorom na nju, odnosno da se stranka u postupku postaje tek aktivnom radnjom.

Ratni zapovjednik Glavnog stožera Hrvatske vojske, stožerni general Janko Bobetko optužen je po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti za ratne zločine počinjene u operaciji Medački džep 1993.

(Hina) dh ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara