ICTY: Odluka o svjedočenju američkog novinara 30. prosinca

PRIZIVNO vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) 11. prosinca će odlučiti hoće li američki novinar Jonathan Randal morati protiv svoje volje svjedočiti u postupku koji se vodi protiv jednog od čelnika bosanskih Srba, objavio je Haški sud.

Randal se žalio na prvu odluku kojom ga se primorava da svjedoči u postupku protiv Radoslava Brđanina, optuženog za genocid.

Randal, bivši novinar The Washington Posta, napravio je s Brđaninom intervju koji je objavljen u veljači 1993. godine.

Njegovu odluku da ne svjedoči pred Haškim sudom podržalo je 30-ak medijskih kuća i udruga, među kojima su BBC, The New York Times i Izvjestitelji bez granica.

Geoffrey Robertson, Randalov odvjetnik, izražava bojazan da za novinare, koji se na sudu odluče pojaviti kao svjedoci, postoji ´veliki rizik da bi za potencijalne izvore informacija mogli predstavljati istražni odjel pravosudnog sustava´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjedočenje bi, kaže Robertson, moglo ugroziti živote onih koji novinarima odaju informacije, a samo prikupljanje informacija u ratnim zonama bi bilo znatno otežano.

Sudac Richard Goldstone, prvi glavni tužitelj suda u Den Haagu, smatra da bi novinari trebali imati pravnu zaštitu protiv svjedočenja u takvim slučajevima.

Tužiteljica ICTY-a Jianna Korner pak tvrdi da je u interesu javnosti da Jonathan Randal svjedoči.

On ima informacije ´koje idu u samu srž cijelog slučaja´, rekla je Korne.

Ona smatra da novinari ne bi smjeli biti ´izuzeti´ od svjedočenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara