ICTY: Osumnjičeni za pomoć Karadžiću svjedoči protiv Krajišnika

BOSANSKI Srbin Momčilo Mandić, osumnjičen da je financirao skrivanje najtraženijeg haškog bjegunca Radovana Karadžića, pojavio se u srijedu u Den Haagu kao svjedok optužbe na suđenju Momčilu Krajišniku, bivšem predsjedniku skupštine Republike Srpske optuženom za genocid.

Mandić, bivši ministar pravosuđa RS, potvrdio je da je u prvoj polovici 1992. bio zamjenik ministra unutarnjih poslova tzv. Srpske republike BiH, nadležan za stotine bošnjačkih civila koje su srpske snage zarobile kod Sarajeva.

U sudnici su emitirani dijelovi telefonskog razgovora Krajišnika i Mandića iz 1992. vezanog uz bošnjačke zarobljenike koji su držani u zatvoru Kula kod Sarajeva.

Tužitelj Alen Tieger potvrdio je da je Mandić osumnjičen i pod istragom ICTY-a, ne isključujući mogućnost podizanja optužnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mandić je u svom iskazu potvrdio da je Krajišnik bio drugi čovjek u hijerarhiji bosanskih Srba, iza Radovana Karadžića.

"Karadžić je bio neprikosnoveni broj jedan, a čovjek broj dva bio je Momčilo Krajišnik", rekao je Mandić, dodajući da se njihovu utjecaju tek kasnije uspio približiti Ratko Mladić.

Visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown objavio je 7. studenoga odluku o zatvaranju banke Momčila Mandića, Privredne banke, pod sumnjom da financira skrivanje Radovana Karadžića.

Mandića je u travnju 2003. uhitila policija RS u sklopu borbe protiv organiziranog kriminala ali je kasnije oslobođen.

Krajišniku (59) se pred ICTY-em sudi pod optužbama za genocid, suučesništvo u genocidu, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara