ICTY: Pandurević se ne osjeća krivim za genocid u Srebrenici

GENERAL vojske bosanskih Srba Vinko Pandurević u utorak se pred Haškim sudom (ICTY) izjasnio da nije kriv za genocid u Srebrenici 1995. i druge ratne zločine za koje ga tereti optužnica.

"Nisam kriv", ponavljao je Pandurević nakon što mu je sudac Jean-Claude Antonetti pročitao svaku od sedam točaka izmijenjene i dopunjene optužnice, potvrđene 10. veljače 2005.

Pandurević (45) je u vrijeme na koje se odnosi optužnica bio zapovjednik 1. Zvorničke brigade VRS-a čije su snage odigrale središnju ulogu u likvidaciji i pokapanju u masovne grobnice više od 7.000 vojno sposobnih Bošnjaka zarobljenih nakon pada Srebrenice, 11. srpnja 1995.

Optužen je za genocid, urotu za počinjenje genocida, progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, ubojstva i prisilno preseljenje bošnjačkog stanovništva Srebrenice kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Pandurević se prvotno nalazio na zajedničkoj optužnici s generalom Radislavom Krstićem, zapovjednikom Drinskog korpusa VRS, koji je u travnju 2004. postao prvim optuženik ICTY-a pravomoćno osuđen za genocid u Srebrenici a izrečena mu je kazna od 35 godina zatvora.

Pandurević se predao ICTY-u 23. ožujka ove godine a na prvom pojavljivanju 31. ožujka iskoristio je pravo da izjašnjavanje o krivnji odgodi za 30 dana.

Na istoj optužnici nalazi se i Milorad Trbić (46), koji je u Zvroničkoj brigadi VRS bio pomoćnik načelnika sigurnosti, optužen u jednoj točki za ubojstva kao zločin protiv čovječnosti.

Predstavnik Tužiteljstva na današnjoj je sjednici kazao kako se radi na prijedlogu za spajanje optužnica protiv osam oficira VRS-a optuženih za pokolj u Srebrenici, koji su dostupni sudu, te dodao da se očekuje i skora predaja generala Zdravka Tolimira.

Sudac Antonetti je upozorio da veličina haških sudnica ne omogućuje istodobno suđenje osmorici ili devetorici optuženih, na što je tužitelj pojasnio kako Tajništvo ICTY-a upravo istražuje mogućnost za povećanje sudnica.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara