ICTY: Počela žalbena rasprava u predmetu "Blaškić"

IZVOĐENJEM prvog svjedoka obrane, koji iskaz daje na zatvorenoj sjednici, u ponedjeljak poslijepodne pred žalbenim je vijećem Haškog suda (ICTY) započela rasprava o nova 73 dokaza obrane bivšeg zapovjednika Operativne zone Središnja Bosna Tihomira Blaškića.

Sudsko vijeće dozvolilo je tužiteljstvu da novim dokazima obrane, uvedenima u žalbenom dijelu postupka po kriteriju olakotnih ili oslobađajućih dokaza, suprostavi svojih 30-ak dokaza.

Tijekom dvotjedne rasprave pred žalbenim vijećem obrana će izvesti šest svjedoka, uglavnom zaštićena identiteta, a potom će obrana i tužiteljstvo održati završne riječi. Peteročlanom sudskom vijeću na kraju rasprave obratit će se i general Blaškić.

Nakon toga na žalbenom je vijeću donošenje odluke o tome hoće li i u kojoj mjeri izmijeniti prvostupanjsku presudu kojom je Blaškić 3. ožujka 2000. proglašen krivim i osuđen na 45 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Lašvanskoj dolini od polovice 1992. do 1994., od kojih je najteži pokolj muslimana sela Ahmići u travnju 1993. godine.

Blaškić je u pritvoru od 1. travnja 1996. godine bez pravomoćne presude.

Predsjednik Žalbenog vijeća Fausto Pocar na početku rasprave kazao je kako žalbeno vijeće smatra da novo suđenje ne bi bilo opravdano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Blaškićev branitelj Anto Nobilo, pred početak rasprave, najavio je kako će kao svjedoke obrane izvesti pripadnike međunarodnih snaga te zaraćenih strana u BiH.

Prvi svjedok obrane trebao bi posvjedočiti da je postojala dvostruka linija zapovjedanja nad snagama HVO-a u srednjoj Bosni, te da Blaškić nije imao nadzor nad vojnom policijom i posebnim jedinicama pod kontrolom bivšeg potpredsjednika tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne Darija Kordića, čulo se na žalbenoj raspravi prije nego je zatvorena za javnost.

Žalbeno vijeće, izdvajajući prošle godine 73 dokaza obrane kao prihvatljiva u žalbenom dijelu postupka, ocijenilo je da su "relevantni, vjerodostojni i takvi da bi mogli pokazati da je presuda bila neutemeljena".

Novi dokazi obrane potječu iz tri izvora - arhiva HVO-a koji su ležali nedostupni obrani u HIS-u do smjene vlasti u Hrvatskoj 2000. godine, zatim iz Ureda predsjednika RH, te iz haškog tužiteljstva koje ih je pronašlo u arhivu Armije BiH.

Ti dokazi, smatra obrana, utvrđuju drugačije činjenično stanje, a njihova nedostupnost kako obrani tako i sudskom vijeću u vrijeme prvostupanjskog postupka, zbog nesuradnje Hrvatske i BiH koje ih nisu stavile na raspolaganje, dovela je u pitanje i pravičnost samog suđenja na kojem je Blaškiću izrečena kazna od 45 godina zatvora.

Među tim dokumentima su i brojna obavještajna izvješća koja je šef HIS-a Miroslav Tuđman izradio za svog oca, tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, o događajima u srednjoj Bosni a koji, kako je zapisala obrana u žalbi, pokazuju da su Dario Kordić, Ignac Koštroman, Ante Slišković, Paško Ljubičić i Vlado Ćosić odgovorni za zločin u Ahmićima koji je izvela 4. bojna vojne policije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara