ICTY: Simi Zariću odobren zahtjev za prijevremeno oslobađanje

BOSANSKOM Srbinu Simi Zariću Haški je sud (ICTY) odobrio zahtjev za ranije puštanje na slobodu nakon što je odslužio dvije trećine od šestogodišnje kazne zatvora, objavio je Sud u četvrtak.

Predsjednik ICTY-a, sudac Theodor Meron, odobrio je Zarićev zahtjev za prijevremeno oslobađanje koji stupa na snagu 28. siječnja.

Zarić je proglašen krivim po individualnoj odgovornosti za progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi kao zločin protiv čovječnosti i u listopadu prošle godine osuđen na šest godina zatvora. Suđeno mu je zajedno s Blagojem Simićem i Miroslavom Tadićem za zločine protiv Bošnjaka i Hrvata počinjene u Bosanskom Šamcu 1992.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simić je dobio 17, a Tadić osam godina zatvora. Zarić, koji je bio zadužen za obavještajni rad u srpskom kriznom stožeru u Bosanskom Šamcu, posebno za ispitivanje zarobljenika i razmjenu, proglašen je krivim samo po jednoj točki optužnice.

U odluci o oslobađanju ističe se činjenica da je Zarić odslužio dvije trećine kazne, te njegova spremnost reintegriranja u zajednicu, dobro ponašanje u pritvoru i privrženost obitelji.

Trenutačno 13 haških osuđenika nalazi na odsluženju kazne u zemljama koje o tome imaju ugovor s ICTY-jem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara