ICTY: Suđenje Beqaju za nepoštivanje suda 25. travnja

Suđenje kosovskom Albancu Beqe Beqaju, optuženom za nepoštivanje Haškog suda (ICTY) zbog prijetnji zaštićenim svjedocima, počet će 25. travnja.

Beqaja (52) su snage KFOR-a uhitile na Kosovu u studenom 2004. na temelju optužnice koja ga u tri točke tereti za nepoštivanje suda, pokušaj nepoštivanja suda i poticanje na nepoštivanje suda.

Na prvom stupanju pred ICTY odbacio je optužbe, a početkom ožujka ove godine pušten je na privremenu slobodu. Sudsko vijeće prošloga je tjedna naložilo da se vrati u pritvor.

Beqaja se tereti da je zatrašivao, uznemiravao i pokušao podmititi svjedoke optužbe u postupku ICTY-a protiv bivših zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmira Limaja, Haradina Bale i Isaka Muslijua, od kojih je posljednji njegov rođak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema optužnici, Beqaj je "od 17. veljače 2003. do 19. listopada 2004. sam ili u dosluhu s drugima svjesno i namjerno ometao provedbu pravde tako što je zastrašivao, uznemiravao, nudio mito svjedocima i potencijalnim svjedocima".

Za nepoštivanje suda previđena je kazna do sedam godina zatvora i novčana kazna do 100.000 eura, odnosno kombinacija tih dviju kazni.

Limaj, Musliju i Bala optuženi su za zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru OVK Lapušnik u ljeto 1998., a na suđenju pred Haškim sudom u tijeku je 14. tjedan dokaznog postupka optužbe.

(Hina) xdh ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara