ICTY: Suđenje Miloševiću ponovo odgođeno

SUĐENJE bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), na kojem je u utorak i srijedu trebao biti dovršen dokazni postupak tužiteljstva, ponovo je odgođeno zbog bolesti optuženog, objavio je u ponedjeljak ICTY.

Izvođenje dokaza optužbe trebalo je biti završeno prošloga tjedna ali se Milošević nije pojavio u sudnici zbog srčanih tegoba, kako se neslužbeno saznaje.

Tužiteljima su preostala dva radna dana da okončaju dvogodišnji dokazni postupak protiv Miloševića, optuženog u 66 točaka za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih godina.

Glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice ranije je najavio iskaze još četiri ili pet svjedoka - dvojice zaštićenih svjedoka B-235, C-1250 i dvojice vještaka tužiteljstva, a moguće je i saslušanje bivšeg mirovnog posrednika u BiH Carla Bilta.

Nakon toga uslijedit će tromjesečna stanka u suđenju kako bi Milošević, koji se brani sam, pripremio izvođenje svjedoka i dokaza obrane. Nastavak procesa zakazan za 19. svibnja.

Novi element u suđenju predstavlja ostavka predsjednika raspravnog vijeća Richarda Maya (65), koji se s 31. svibnjem povlači sa sudačke dužnosti zbog zdravstvenih razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najavljeno je da će se dovršetak dokaznog postupka optužbe održati pred ostalom dvojicom članova vijeća, sucima Patrickom Robinsonom i O-Gon Kwonom.

Po pravilima ICTY-a vijeće može zasjedati bez jednog suca najviše pet radnih dana zaredom, a ako sudac ne može nastaviti proces imenuje se drugi.

Predsjednik ICTY-a Theodor Meron je priopćio da je Mayovu ostavku proslijedio glavnom tajniku UN-a te kako očekuje da glavni tajnik uskoro imenuje nasljednika oboljelom britanskom sucu.

Imenovanje novog suca, prema ocjenama pravnika u ICTY-u, značit će u najmanju ruku nove odgode na suđenju, kako bi se nasljednik Richarda Maya uputio u predmet i pregledao transkripte 300 radnih dana suđenja, iskaze gotovo isto toliko svjedoka i spis dokaza u kojem su stotine tisuća dokumenata, audio i video zapisa.

Glavnu zabrinutost, prema istim izvorima, predstavlja mogućnost da Milošević ne pristane na nastavak suđenja s novim sucem i zatraži ponavljanje glavne rasprave, što mu omogućuje pravilo 15 bis (C), Pravila o postupku i dokazima ICTY.

No to pravilo predviđa i iznimku u stavku (D), kada preostali suci mogu odlučiti da se postupak nastavi s novim sucem i bez pristanka optuženog, ako "jednoglasno odluče da je to u interesu pravde".

Najvažniji proces za ratne zločine u Europi od Nuernberškog procesa i prvo međunarodno suđenje za ratne zločine jednom šefu države, počelo je 12. veljače 2002. a ukoliko se Miloševiću za iznošenje obrane odobre dvije godine kao i optužbi, dovršetak je moguće očekivati krajem 2006. ili početkom 2007. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara