ICTY: SUĐENJE NOVINARU ZA NEPOŠTIVANJE SUDA 12. SVIBNJA

Suđenje direktoru i glavnom uredniku podgoričkog lista "Dan" Dušanu Jovanoviću, optuženom zbog nepoštivanja Haškog suda, bit će održano od 12. do 14. svibnja ove godine, objavio je u ponedjeljak u sudac Patrick Robinson.

Na statusnoj konferenciji u "predmetu Jovanović", koju je vodio sudac Robinson, optužba je najavila podnošenje predraspravnog podneska do 1. ožujka a obrani je za odgovor na njega ostavljeno mjesec dana. Za trodnevno suđenje tužitelji su najavili izvođenje pet svjedoka a obrana, koju vodi odvjetnik Siniša Simić, samo dva svjedoka.L

ICTY je protiv Jovanovića podigao optužnicu u travnju prošle godine zbog nepoštivanja pravila Suda, jer je u listu "Dan" u kolovozu 2002. otkriven identitet zaštićenog svjedoka "K 32" s kosovskog dijela suđenja bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću.

U optužnici je navedeno Jovanovićevo priznanje haškim istražiteljima da je identitet svjedoka otkriven "kako bi se list bolje prodavao". Ujedno je potvrdio kako je znao da objavljivanje identiteta zaštićenih svjedoka ICTY-a nije dozvoljeno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedok "K 32" je nakon objave identiteta doživio brojne prijetnje, uključujući i prijetnje smrću.

Za djelo koje mu se stavlja na teret, zaprijećena je najveća kazna do sedam godina zatvora i 100.000 eura novčane kazne.

(Hina) dh br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara