ICTY: SUTRA POČETAK SUĐENJA PAVLU STRUGARU

Suđenje umirovljenom generalu JNA Pavlu Strugaru, optuženom za napad na Dubrovnik 1991., započet će u utorak, odlučeno je na današnjoj predraspravnoj konferenciji u Haškom sudu (ICTY). L

Nakon četvorosatne rasprave, uglavnom posvećene zdravstvenim problemima 70-godišnjeg generala, predraspravni sudac Alphonse Orie zaključio je kako "na temelju medicinskih nalaza i osobnog opažanja u ovome trenutku ne nalazi razloge da se odgodi početak suđenja" te odredio da postupak počne sutra u 12 sati.

Istodobno je novom raspravnom vijeću koje će voditi suđenje, preporučio da u iduća tri tjedna pribavi dodatne informacije o Strugarevom zdravlju, prihvaćajući zahtjev branitelja koji su podneskom zatražili kompletne medicinske pretrage za optuženog, uključujući i psihijatrijski pregled.

Strugara su vlasti Srbije i Crne Gore vratile prošloga petka u Haag radi početka suđenja, nakon dvotjednog odgađanja pravdanog pogoršanjem njegovog zdravlja i hospitalizacijom.

Pozivajući se na generalove dijagnoze iz bolnice u Podgorici i Vojno-medicinske akademije (VMA) u Beogradu, njegovi su odvjetnici Goran Rodić i Vladimir Petrović danas tvrdili da Strugar nije sposoban pratiti suđenje, no sud te argumente nije prihvatio.

Prema dijagnozi, koju je potpisao osmočlani konzilij s VMA, Strugar ima problema s arteriosklerozom, prostatom, bubrezima, kičmom, kukovima i demencijom, te je ocijenjeno da u sudnici može najviše sat i pol zadržati koncentraciju, rekli su odvjetnici.

Na traženje suca Strugar je potvrdio da "nije dobro te da ima najveće probleme s kičmom, zbog koje trpi bolove". Požalio se da "brzo gubi pamćenje što ga deprimira te da ga emocionalno pogađa" sve vezano uz proces pred ICTY-em.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Suca je posebno zanimala dijagnoza demencije, te je nakon uvida u psihijatrijski nalaz utvrdio da je riječ o "početku demencije" a ne o razvijenoj demenciji, kako je to prikazala obrana.

Naglasio je da zbog zdravstvenih problema optuženog računa na mogućnost da se suđenje odvija samo tri dana u tjednu, umjesto pet.

Optužba, koju je predstavljao Phillip Winear, najavila je da će u dokaznom postupku izvesti 44 svjedoka, te iznijela procjenu da će im za to trebati oko osam tjedana.

Kao glavnog svjedoka tužitelji su najavili admirala Miodraga Jokića, koji je priznao krivnju za granatiranje Dubrovnika, čije bi svjedočenje trebalo trajati pet ili šest dana.

Sudac Orie je procijenio da će optužba za izvođenje dokaza, uključujući i protuispitivanje, na raspolaganju imati oko 150 sati, te da bi obrani trebalo biti dosta 70 posto toga vremena s čime su se Strugarovi odvjetnici složili, napominjući da će duljina suđenja ovisiti o zdravlju optuženog. Ukoliko bi se suđenje odvijalo u režimu trodnevnog radnog tjedna, dokazni postupak optužbe trajao bi do sredine travnja.

Strugar, koji je jesen '91. bio zapovjednikom 2. operativne grupe JNA fomirane radi napada na Dubrovnik, optužen je u devet točaka za kršenje ratnog prava i običaja za ubojstva, okrutne postupke, napade na civile, razaranje vjerskih i kulturnih objekata i povijesnih spomenika. Na prvoj optužnici ICTY-a uz njega su bili suoptuženi i admiral Jokić, Vladimir Kovačević Rambo koji je u Haagu i sudit će mu se zasebno i admiral Milan Zec, protiv kojeg je optužnica povučena.

(Hina) dh rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara