ICTY: Svjedok tvrdi da je VRS znala za "Oluju" 12. srpnja 1995.

VOJSKA bosanskih Srba (VRS) je u srpnju 1995. od stranog izvora obaviještena o predstojećoj ofenzivi Hrvatske vojske protiv pobunjenih Srba, no general Ratko Mladić je ocijenio da se opasnost preuveličava i nije poduzeo ništa, rekao je u utorak tadašnji glavni obavještajac vojske RS, pukovnik Petar Salapura svjedočeći pred Haškim sudom. Petar Salapura svjedočeći pred Haškim sudom.

"Od naše veze, koja nije bila iz Jugoslavije, 12. srpnja 1995. sam u Beogradu dobio točan datum napada Hrvatske vojske na tzv. RSK, jačinu snaga koje će napasti i iz kojih pravaca", svjedočio je Salapura, 1995. šef obavještajne uprave Glavnog stožera VRS.

Dodao je da su se svi podaci uskoro pokazali točnim, osim termina koji je bio pomaknut za dva, tri dana.

Salapura je dao iskaz kao svjedok obrane na suđenju bivšem oficiru VRS Vidoju Blagojeviću optuženom za genocid u Srebrenici 1995.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako je primljene podatke 13. srpnja prenio zapovjedniku VRS Ratku Mladiću u netom zauzetoj Srebrenici, predloživši mu slanje pojačanja na zapad Republike Srpske.

"Vjerojatno oduševljen uspjehom u Srebrenici, Mladić se izgalamio na mene govoreći da preuveličavam, da je to zastrašivanje i da će on odlučiti što treba raditi. Rezigniran, okrenuo sam se i otišao", rekao je Salapura.

Kazao je da je napad Hrvatske vojske na Knin, 4. kolovoza 1995. VRS dočekala potpuno nespremna, da je crta obrane brzo probijena a cijela zapadna RS je bila ugrožena.

O glavnoj temi iskaza, genocidu nad više od 7.000 Bošnjaka u Srebrenici, rekao je da je 13. srpnja vidio puno bošnjačkih zarobljenika i njihovih transporta ali da ni on ni njegova uprava nisu bili nadležni za postupanje sa zarobljenicima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara