ICTY: U nastavku suđenja Miloševiću svjedočio novinar iz Srbije

SUĐENJE bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) nastavljeno je u utorak, nakon trotjedne blagdanske stanke, svjedočenjem beogradskog novinara Nenada Zafirovića.

Svjedok, koji je početkom 90-tih bio novinar beogradskog Radija B92 i Glasa Amerike, opisao je utjecaj koji je Milošević imao na vodstvo bosanskih Srba, od čestih posjeta Beogradu Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Momčila Krajišnika do "potpune kontrole" koju je optuženi imao nad izaslanstvom s Pala na mirovnim pregovorima.

"Sve je zavisilo od njega", rekao je Zafirović o pregovorima u Ženevi 1993. s kojih je izvještavao.

Na suđenju, koje je počelo u veljači 2002., u tijeku je završna faza izvođenja dokaza optužbe za koju je tužiteljima ostalo još 16 radnih dana tijekom kojih su najavili iskaze 20-tak svjedoka.

Među njima su i glavni hrvatski pregovarač s pobunjenim Srbima i Beogradom, Hrvoje Šarinić, čiji je iskaz predviđen 21. siječnja, posljednji premijer SFRJ Ante Marković, kojeg optuženi treba dodatno ispitati, i bivša predsjednica RS Biljana Plavšić, koju je ICTY osudio na 11 godina zatvora nakon priznanja krivnje.

Milošević (62) je optužen u 66 točaka za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Nenad Zafirović, 285. svjedok kojeg je optužba izvela do sada, govorio je o izvještavanju sa sjednice skupštine Republike Srpske u svibnju 1993. na kojoj je govorio Milošević tražeći prihvatanje Vance-Owenovog mirovnog plana za BiH.

U sudnici je emitirana snimka dijela njegovog govora sa zatvorene sjednice skupštine RS, u kojem uvjerava zastupnike da prihvate plan jer on jamči "45 posto rezerviranih krajeva koji će se ukrupnjavati a na njima srpska vlast stabilizirati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Konstatirali smo u Ženevi da nema konfederacije u svijetu koja ima manje ovlasti nego što ih ima BiH", rekao je Milošević dodajući da središnja vlast "neće imati ni jednog uniformiranog čovjeka ili administrativno tijelo".

"Nemoguće je da mi budemo izigrani ili da srpski interesi budu dovedni u pitanje", rekao je Milošević na snimci koju je tada emitirao B92.

"Taj smo materijal pustili jer optuženi govori mi, a ne vi u RS, što je odudaralo od službenog stajališta da Srbija nije u ratu. To je dokaz njegove umješanosti u događaje u BiH", rekao je svjedok.

Zafirović je svjedočio i o napadu "arkanovaca" na Bijeljinu, o kojem je izvještavao i o povezanosti Državne sigurnosti Srbije sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i drugim paravojnim vođama.

U protuispitivanju je potvrdio navod svog izvješća da su "Karadžić, Mladić, Krajišnik i Plavšić zajedno s Miloševićem isplanirali napad na Bijeljinu u travnju 1992.", na početku rata u BiH.

Također je potvrdio svoj napis u tjedniku "Vreme" da se "Momčilo Krajišnik s tadašnjim šefom diplomacije BiH Harisom Silajdžićem dogovarao o prodaji određenih dijelova BiH", što su mu, kako je rekao, potvrdili dužnosnici s obiju strana.

U drugom dijelu današnje sjednice optužba je izvela svjedoka koji je svoj iskaz u cijelosti dao iza zatvorenih vrata. Suđenje se nastavlja u četvrtak i petak.

(Hina) dh br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara