ICTY: U utorak počinje suđenje četvorici optuženih za Srebrenicu

PRED Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u utorak počinje suđenje četvorici bivših visokih časnika Vojske Republike Srpske (VRS) optužnih za genocid i ratne zločine počinjene na području Srebrenice u srpnju 1995. godine. L

Prvooptuženi pukovnik Vidoje Blagojević, zapovjednik Bratunačke brigade VRS, optužen je po zapovjednoj i individualnoj odgovornosti za sudjelovanje u genocidu, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Pored njega su za genocid i ratne zločine optuženi bojnik Dragan Obrenović, načelnik stožera Zvorničke brigade VRS i kapetan Momir Nikolić pomoćnik zapovjednika za sigurnost u Bratunačkoj brigadi. Četvrtog optuženog bojnika Dragana Jokića, načelnika inženjerije Zvorničke brigade, optužica tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Jokić se od svibnja 2002. do travnja ove godine nalazio na privremenoj slobodi.

Sva četvorica terete se kao sudionici "udruženog zločinačkog pothvata" čiji je cilj bilo nasilno preseljenje žena i djece iz srebreničke enklave u Kladanj 12. i 13. jula 1995. te zarobljavanje i likvidacija više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i mladića starih između 16 i 60 godina u razdoblju od 12. do 19. srpnja 1995.

Pokolj koje su srpske snage izvršile nakon zauzimanja Srebrenice smatra se najtežim pojedinačnim ratnim zločinom počinjenim u Europi nakon Drugog svjetskog rata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suđenje Blagojeviću i ostalima, koje brani osam odvjetnika, odvijat će se pred raspravnim vijećem u kojem su suci Liu Daqun (predsjednik), Volodimir Vasiljenko i Carmen Maria Argibay, a glavni tužitelj bit će Peter McCloskey.

Suđenje četvorici časnika treći je sudski proces pred ICTY-em povezan s događajima u Srebrenici.

Prvostupanjskom presudom je na 46 godina zatvora osuđen general Radislav Krstić, bivši zapovjednik Drinskog korpusa VRS, a kaznu je već odslužio Dražen Erdemović, vojnik VRS koji je priznao ubojstvo više desetaka Bošnjaka iz Srebrenice.

Za zločine izvršene u zaštićenoj zoni Srebrenice optuženo je još pet časnika vojske i policije RS, koji su u bjegstvu, kao i dvojica najtraženijih haških optuženika - politički i vojni čelnik bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

(Hina) dh sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara