ICTY: Visoki dužnosnik UN-a svjedočio o opsadi sarajeva

DAVID Harland, visoki dužnosnik mirovnih snaga UN-a u BiH 1993-99., svjedočio je u srijedu o srpskoj opsadi Sarajeva na suđenju bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

Harland, dužnosnik misije UN-a nadležan za civilne i političke poslove, glavni iskaz na suđenju dao je 18. rujna kada je protuispitivanje prekinuto zbog Miloševićeve bolesti.

Tada je kazao da je strategija bosanskih Srba kod granatiranja Sarajeva bila prisiliti vladu BiH da pristane na mirovni sporazum pod njihovim uvjetima. Srbi su držali 70 posto teritorija BiH.

Bošnjaci su javno bili za primirje ali su ga potkopavali jer im nije odgovaralo stabiliziranje stanja s 18 posto teritorija, rekao je.

Opisao je intenzitet napada u kojima je prosječno na grad padalo 1.000 granata, snajpersku kampanju protiv civila i najteže incidente, poput masakra na Markalama kada je ubijeno 66 civila.

Opsada Sarajeva, koja je trajala 44 mjeseca, poseban je dio Miloševićeve optužnice za genocid u BiH.

U današnjem protuispitivanju Milošević je nastojao minimalizirati svoju odgovornost, tvrdeći kako je cijelo vrijeme tražio od vodstva na Palama da prekine opsadu koja šteti srpskim interesima.

Također je dokazivao da su srpske snage oko Sarajeva bile u područjima koja su i prije rata bila većinski srpska, te da su i Srbi bili žrtve sukoba i u samog gradu i izvan njega.

Svjedok Harland je opovrgnuo njegove tvrdnje, navodeći da je u većini sarajevskih općina stanovništvo bilo pomiješano, a većinski srpske neke su postale tek nakon etničkog čišćenja 100.000 nesrba. Kada su pitanju žrtve, rekao je da je 90 posto civila koji su poginuli bilo unutar linije opsade grada, a 10 posto izvan nje.

Na pitanje Miloševića šta se dogodilo s oko 150.000 Srba u Sarajevu, Harland je odgovorio da je većina živjela na područjima pod srpskom kontrolom, dok ih je 40.000 ostalo u dijelovima grada pod nadzorom Armije BiH i njima nije dopušten odlazak. Njihovo prisilno zadržavanje u Sarajevu bilo je kršenje međunarodnog prava čemu se misija UN-a protivila, dodao je Harland.

Svjedok je opisao i svoje česte sastanke s Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem i drugim srpskim čelnicima, te s vladom BiH.

"Bilo je grozno kako je Karadžić izmišljao činjenice kada mu je to odgovaralo", rekao je. Za Mladića je kazao da je često odlazio u Beograd što je Milošević objasnio "posjetima obitelji".

Svjedok je rekao da je Mladić posjećivao optuženog, navodeći primjer od 7. srpnja 1995. kada ga je međunarodni predstavnik Carl Bild vidio kod Miloševića, u vrijeme pokolja u Srebrenici.

Optuženi je tvrdio da nije znao za pokolj, te je promijenio temu.

U protuispitivanju je također dokazivao da su Bošnjaci sami odgovorni za pokolj 66 civila na sarajevskoj tržnici Markale u veljači 94, nakon kojeg su krenuli napadi NATO-a na snage RS, pozivajući se i na preliminarno izviješće UNPROFOR-a, no svjedok je odbacio takvo tumačenje.

"Prijatelj suda" Branislav Tapušković u svom je ispitivanju otišao i korak dalje sugerirajući svjedoku kako su Bošnjaci odgovorni ne samo za Markale i neke druge incidente, već i da su snajperisti Armije BiH gađali civile u Sarajevu, što je Harland odbacio.

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, nastavlja se idućeg utorka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara