ICTY: Zbog bolesti Miloševića suđenje ovaj tjedan odgođeno

SUĐENJE bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), koje u utorak nije održano, odgođeno je za cijeli tjedan zbog bolesti optuženog, objavio je u utorak sud.

"Zbog bolesti optuženog otkazuju se sjednice zakazane za srijedu i četvrtak", navodi se u priopćenju Haškog suda (ICTY).

Prema neslužbenim izvješćima Milošević je obolio od gripe, a zatvorski liječnik je ocijenio da nije sposoban za suđenje.

Sukladno ranijoj odluci raspravnog vijeća, suđenje se odvija u režimu trodnevnog radnog tjedna - utorkom, srijedom i četvrtkom, zbog ranijeg čestog pobolijevanja i iscrpljenosti optuženog koji se brani sam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkako je počelo, 12. veljače 2002., suđenje je prekidano desetak puta, najčešće zbog Miloševićevog visokog tlaka ili prehlade.

Nakon detaljnih pregleda liječnici su preporučili da se Miloševiću zbog srčanih tegoba smanji radno opterećenje, što su suci prihvatili uvodeći trodnevni radni tjedan.

Za dovršetak dvogodišnjeg dokaznog postupka, tijekom kojeg su izveli oko 300 svjedoka, tužiteljima je ostalo još sedam radnih dana a novi prekid im priječi da ih iskoriste do 17. velječe, kako su odredili suci.

Za ovaj tjedan bili su najavljeni iskazi bivšeg međunarodnog mirovnog posrednika Carla Bildta i nekadašnjeg zapovjednika glavnog stožera Vojske Jugoslavije generala Momčila Perišića.

Po dovršetku dokaznog postupka optužbe, u procesu će uslijediti tromjesečna stanka kako bi Milošević, optužen za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, pripremio svjedoke i dokaze obrane.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara