IDS će vjerojatno koalirati sa SDP-om, ali tek nakon izbora

IDS će vjerojatno koalirati sa SDP-om, ali tek nakon izbora

Foto:

USUSRET prijevremenim izborima i u jeku priprema za iste, IDS će se vjerojatno odlučiti za posizbornu koaliciju s SDP-om, rekao je danas za Rovinj FM glavni tajnik te stranke.

Istarski demokratski sabor (IDS) će odluku o izbornoj suradnji donijeti uskoro, rekao je glavni tajnik stranke Giovanni Sponza, a suradnja s Narodnom koalicijom koja se okuplja oko IDS-u svjetonazorski bliskog SDP-a moguća je, rekao je, uz dogovor o strateškim projektima i decentralizaciji.

"Rekao bih da je Istra jaka i prosperitetna jer je jak IDS. Rezultat na prošlim izborima koji smo ostvarili u kolaiciji s Proimorsko-goranskim avezom i listom za Rijeku potvrđuje snagu naših regionalnih opcija.- Građani znaju da smo najsnažniji glas naše regije". Postizborna koalicija s SDP-om je opcija kao na prošlim izborima. O konkretnim uvjetima i okolnostima suradnje razgovarat ćemo kad za to dođe vrijeme,” rekao je glavni tajnik IDS-a te naveo neke otežavajuće okolnosti te suradnje.

"Što se tiče narodne koalicije koja se čini kao koalicija širokog ideološkog spektra... IDS je najvjerodostojnija stranka u Hrvatskoj, u toj koaliciji ima određenih pojedinaca koji imaju stavove koji su ekstremni i nama apsolutno neprihvatljivi." 

U IDS-u tako očekuju da tim pojedincima SDP neće činiti nikakve ustupke, misleći pritom na vrlo konzervativnu Marijanu Petir, dok o samom HSS-u Sponza kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče HSS-a mi s njima dijelimo interese po pitanju poljoprivrede i hrvatskog sela. Drago nam je da HNS i HSS pregovara sa SDP-om oko sadržaja politike".

U SDP-u su potpuno svjesni snage IDS-a. I kod njih kao i na prošlim izborima, postoji velik interes za postizborno koaliranje. A da će se ta koalicija zaista dogoditi dao je naslutiti i SDP-ov Peđa Grbin, podsjetivši da su SDP i IDS dugogodišnji prijatelji na hrvatskoj političkoj sceni i kao takvi su uvijek dobro surađivali.

"Mislim da s punom odgovornošću mogu reći da je koalicija u protekle četiri godine donijela puno dobro građanima Hrvatske, a posebno Istri", smatra Grbin, podsjećajući i na neke od strateških projekata koji su se u Istri realizirali za vrijeme prošlog mandata.

"Tu treba spomenuti projekt izgradnje bolnice u Puli, studentskog doma, infrstrukturne projekte. Vidim suradnju u nastupajućem razdobolju."

Dakle, suradnja IDS-a i SDP-a na izvanrednim izborima u rujnu nije upitna, no ono što je za sada nepoznato je hoće li na izbore te dvije stranke izaći zajednički na jednoj koalicijskoj listi ili odvojeno, i to je samo stvar procjene kako postići što bolji izborni rezultat, zaključio je za rovinj FM SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara