IKEA će Nizozemskoj morati platiti porezni dug od više milijuna eura?

IKEA će Nizozemskoj morati platiti porezni dug od više milijuna eura?
Ilustracija: EPA

ŠVEDSKI lanac trgovina namještajem IKEA možda će Nizozemskoj morati platiti više milijuna eura poreznog duga, kazali su u ponedjeljak za Reuters neimenovani izvori upućeni u istragu Europske komisije.

Dvogodišnja je istraga u završnoj fazi, ali planirani završetak mogao bi se otegnuti jer Bruxelles još razmatra razmjere slučaja, ističu izvori.

U Europskoj komisiji nisu željeli komentirati navode Reutersovih izvora.

Istraga je pokrenuta 2017. godine, a fokusirana je na Inter IKEA Systems u Nizozemskoj, koji upravlja franšiznim poslovanjem švedske tvrtke i knjiži sve prihode od franšiznih naknada IKEA-inih trgovina širom svijeta.

U Bruxellesu pomno analiziraju dva rješenja nizozemskih poreznih vlasti iz 2006. i 2011. godine zbog - kako procjenjuju - znatno smanjenih iznosa dobiti tvrtke koji podliježu oporezivanju. Time je kompaniji osigurana nepoštena prednost u odnosu na konkurenciju, smatraju u Bruxellesu.

IKEA prebacivala dobit u Luksemburg i Lihtenštajn

Europska komisija je utvrdila da je prvo porezno rješenje, za razdoblje od 2006. do 2011., rezultiralo prebacivanjem značajnog dijela dobiti Inter IKEA Systemsa u podružnicu u Luksemburgu, gdje tvrtka na nju nije platila porez.

Rješenje pak iz 2011. godine, izdano nakon što je prvo ocijenjeno nezakonitim, omogućilo je prebacivanje značajnog dijela dobiti ostvarene nakon te godine u krovnu tvrtku IKEA Systemsa u Lihtenštajnu.

EK će izdati nalog Nizozemskoj da od IKEA-e naplati porezni dug 

EK se sprema izdati nalog nizozemskim vlastima da od IKEA-e naplate porezni dug nakon što je europski sud podupro njegovu metodologiju izračuna poreznih obveza u slučajevima protiv Fiata i Starbucksa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara