Ilegalna i neorganizirana izgradnja u Zagrebu izazvala bijes građana

POČETAK ilegalne izgradnje dviju deveterokatnica u zagrebačkom naselju Savica izazvao je priličan bijes stanara Lastovske ulice. Naime, oni su se jutros oko 10.30 sati okupili pred gradilištem kako bi pokazali nezadovoljstvo zbog uzurpacije javnih površina, kao i zbog nevjerojatne buke i podrhtavanja koje proizvode kamioni prenoseći teret težak i do 12 tona.

Cijela je drama započela sredinom travnja kada je izvođač radova Zagrebgradnja počeo čistiti teren odnosno rušiti napuknute barake i sjeći dugo neodržavana stabla.

"Radovi su započeli prije mjesec i pol dana, dva dana prije donošenja novog Zakona o gradnji po kojem građevinske tvrtke moraju imati posebnu licencu od države za izvođenje građevinskih zahvata. Osim toga, Zagrebgradnja je pokrenula svoju mehanizaciju bez potrebne građevinske dozvole", kazao je Guido Hornik, jedan od stanara Lastovske ulice, nastavljajući kako je
nadzornica gradilišta tada lagala kako posjeduje prikladnu dozvolu."Iako je za ovu parcelu predviđeno 60 posto izgrađenosti terena, ovaj novi stambeni blok pokrivat će cijelu njezinu površinu", objasnio je Hornik dodajući kako je, da bi se dokazalo kako cijeli teren neće biti prekriven betonom, uklopljen zeleni "trokut" pored parcele koji tamo postoji otprije.

"Zbog ovakvog ponašanja obraćali smo se nebrojenim gradskim službama pa i građevinskoj inspekciji koja nije htjela izaći na teren", požalio se Hornik. Njegova susjeda Marija Kovačić, pokazala nam je javne površine koje će se zbog građevinskih poslova doslovno uzurpirati.

"Kao što vidite, počele su se postavljati zaštitne ograde i to na javnoj površini. Ograđuje nam se parkiralište, na njegovom dnu se okreću kamioni, a ugrožene su i slijepe osobe koje na ovom potezu često prolaze", kazala je Kovačić. Neki od stanara  pored nje su bjesnili, jer im u stanovima pucaju zidovi, od podrhtavanja ne mogu živjeti.

Tada se pojavio Zdravko Bajagić, tehnički direktor "Zagrebgradnje" koji je istaknuo kako postoje sve potrebne dozvole. "Potrebna dozvola je ishođena", rekao je Bajagić, ali nije htio precizirati kada se to dogodilo, nego je uputio zainteresirane na adrese nadležnih službi.

Pa ipak, zbog takve organizacije čitave gradnje i gradilišta stanari za današnje popodne najavljuju rušenje zaštitnih ograda pa i onemogućavanja daljnje izgradnje.

Ig.M.
Foto: Index
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara