ilok: OBILJEŽENA 120. OBLJETNICA ROĐENJA JULIJA BENEŠIĆA

U Iloku je obilježena 120. obljetnica rođenja književnika i jezikoslovca Julija Benešića, koji je rođen u tom srijemskom gradiću 1. ožujka 1883. godine.

Podno njegova spomen-poprsja u gornjogradskom parku položeno je cvijeće, a prigodan kulturno-umjetnički program izveli su učenici Osnovne škole ´Ilok´, čiji je školski odbor nedavno zatražio da ta, jedina osnovnoškolska ustanova u Iloku ubuduće nosi ime Julija Benešića.

Julije Benešić jedan je od najpoznatijih Iločana. Bio je vrstan filolog, jezikoslovac, a bavio se i književnim radom. Od 1917. do 1918. uređivao je časopis Društva hrvatskih književnika ´Savremenik´, a 1944. godine i ´Vienac´. Proučavao je hrvatski književni jezik, a posljednji mu je rad Rječnik hrvatskoga književnog jezika, koji je sastavio od slova A do slova S i riječi ´serenada´.

Radio je i na Rječniku iločkog kraja čiji se rukopis čuva u Muzeju u Iloku. Jedno je vrijeme bio i intendant zagrebačkoga HNK.

Umro je u Zagrebu 19. prosinca 1957. godine.

U Iloku je i rodna kuća Julija Benešića koja, iako ima povijesnu vrijednost, propada jer još nije pronađen novac za njezinu obnovu.

Obilježavanje Benešićeva rođenja organizirali su iločki ogranak Matice hrvatske i Muzej grada Iloka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara