KRIZA U SDP-U

Imamo pismo kojim SDP-ovci traže odlazak Bernardića: "Poštovani Davore, ovako više ne ide..."

Imamo pismo kojim SDP-ovci traže odlazak Bernardića: "Poštovani Davore, ovako više ne ide..."
Foto: Hina, Index

DAVOR BERNARDIĆ će se za nekoliko dana suočiti sa službenim zahtjevom da se povuče s mjesta predsjednika Socijaldemokratske partije Hrvatske. Do 28. lipnja skupljat će se potpisi pod pismo kojim se od njega zahtijeva da podnese ostavku. Već danima viđeniji SDP-ovci u javnosti upiru prstom u predsjednika stranke kao glavnog krivca za sunovrat rejtinga.  

Hvataju se startne pozicije

To su u intervjuima učinili i Peđa Grbin, oprezno, i Vojko Obersnel, puno otvorenije. Mišel Jakšić i Kristina Ikić Baniček također su izjavili da SDP pod Bernardićevim vodstvom ne ide u dobrom smjeru. Već se špekulira i o mogućim kandidatima za nasljednika. Jedna struja gura Grbina, druga Sinišu Hajdaša Dončića, no sigurno će se pojaviti i drugi aspiranti.  

''Molimo te, zbog sebe i SDP-a, da odeš''

Index je dobio pismo u kojem se Bernardića poziva na ostavku i koje će mu, skupe li pristojan broj potpisa, uskoro predati.
Pismo objavljujemo u cijelosti.

''Poštovani Davore,

kada si prije nešto manje od dvije godine započeo svoju kampanju za Predsjednika SDP-a, najavio si da će u središtu tvojega rada biti nadilaženje podjela koje postoje u stranci, da se više neće događati izbacivanja niti raspuštanja, da ćeš spajati i jačati SDP.

Na žalost, sve što se danas događa u SDP-u suprotnost je onome što si najavljivao.

Na unutarstranačkim izborima sudjeluje manje članova nego ikada do sada.

U čitavom nizu organizacija uopće nema članova koji bi imali pravo glasa.

Članovi iz stranke odlaze ili se pasiviziraju, organizacije se raspuštaju, podjele su sve veće, a rejting stranke kontinuirano pada i najniži je od 2015. godine. 

Odgovornost za ovakvo stanje nije samo tvoja, ali zbog činjenice da si Predsjednik ona je najveća. 

Kada si od Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a u rujnu 2017. zatražio i dobio potporu za nastavak svojega rada, ponovo si obećao pozitivne promjene i kvalitativni pomak u radu stranke, no, ništa se od toga nije dogodilo.
Poštovani Davore, sigurni smo da i sam vidiš da ovako dalje više ne ide.

Zbog toga, a smatrajući da bi svaki drugi potez bio alibi za nečinjenje i daljnje potonuće SDP-a, što nitko od nas ne može niti želi mirno gledati, mi potpisnici ovoga pisma moramo te zamoliti da zbog sebe i budućnosti SDP-a podneseš ostavku na dužnost Predsjednika stranke.''

Htio izbaciti Kolarićku zbog kritike, sad će se suočiti s moćnijom opozicijom

Potpisi pod pismo se još uvijek skupljaju i samo je pitanje koliko će ih na koncu biti. Bude li ih dovoljno i potpiše li ih dovoljno stranačkih moćnika Bernardić ga neće moći ignorirati.

SDP je tek završio s izborima za lokalne stranačke šefove i ti izbori nisu najbolje prošli za Bernardića. U jeku kampanje Aleksandra Kolarić ga je označila glavnim krivcem za propast SDP-a, a on je uzvratio pokušajem da je izbaci iz stranke zbog čega se posvađao i sa saveznikom Zlatkom Komadinom. Međutim, sada je pred njim daleko veći izazov.

Potpiše li dovoljno SDP-ovaca pismo neće ih moći sve izbaciti iz stranke. Čak i kad bi mogao, to bi značilo da će u stranačkoj centrali na zagrebačkom Iblerovom trgu ostati sam. Društvo mu neće više praviti ni dosadašnji klimoglavci jer im sa svojim osobnim rejtingom neće više ništa moći ponuditi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara