Imamo presudu protiv župana Tomaševića: Jada se da je žrtva, ženu tukao godinama

Imamo presudu protiv župana Tomaševića: Jada se da je žrtva, ženu tukao godinama
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

POŽEŠKO-slavonski župan i bivši HDZ-ovac Alojz Tomašević prije manje od mjesec dana osuđen je na 10 mjeseci zatvora, ali mu je izrečena uvjetna osuda zbog nasilja koje je počinio nad suprugom Marom Tomašević. Index je sad u posjedu presude suca Općinskog suda u Slavonskom Brodu Slavena Vidmara iz koje je vidljivo da su njihovi sin i snaha stali na županovu stranu, a da se župan žalio da je žrtva i da se zbog svega razbolio i dobio šećer.

Zašto je proglašen krivim?

Sudac je župana proglasio krivim jer je od početka listopada 2015. do 2. listopada 2017. u Požegi, u obiteljskoj kući, protivno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kada ga je zbog sumnje da ima ljubavnu vezu s drugom ženom supruga Mara tražila da razgovaraju o tome i da se taj odnos prekine, negirao takvu vezu i odbijao razgovarati s njom. U nakani da ju omalovaži učestalo joj je govorio da je luđakinja i da se ide liječiti, da je glupa kravetina, budala, glupača i luda krava. Fizički je nasrtao na nju, hvatao ju objema rukama za vrat i snažno ju stiskao te ju je šamarao, govorio joj da će ju ubiti, izbosti, zadaviti i rasparati joj grkljan. Šakom ju je udario u predjelu oka, rukama ju je čvrsto uhvatio za njezine nadlaktice te rukama i nogom snažno odgurnuo, pri čemu je tijelom udarila u radijator i cvjetnjak, zadobivši tjelesnu ozljedu u vidu kontuzije desne nadlaktice.

Tko je sve svjedočio?

Ispitani su Mara i Alojz Tomašević, njihov sin Danijel Tomašević i snaha Božana Tomašević, Dragica Jurić, prijateljica Tomaševićevih iz srednje škole, Franjo Zadro, brat Mare Tomašević, Kata Slatina, Alojzova sestra, Marija Samardžija, ravnateljica osnovne škole u kojoj radi Mara Tomašević, Marija Jozić, kolegica Mare Tomašević koja radi u istoj osnovnoj školi kao kuharica, te Manda Kvaternik, sestra Alojza Tomaševića.

Sin i snaha na strani oca

Sin i snaha Alojza i Mare Tomašević, Silvijo Tomašević i Željka Tomašević, nisu svjedočili.

Sam Tomašević se u svom iskazu branio tvrdnjom da se radi o patološkoj ljubomori supruge s kojom je u braku 39 godina. Žalio se da je on žrtva te da se tijekom procesa razbolio. U iskazu je naveo i da se jedno vrijeme počeo zaključavati u sobu kada bi išao spavati jer se bojao. U sudskoj presudi navodi se da je za sud takva obrana Alojza Tomaševića neprihvatljiva. 

Njihov sin Danijel Tomašević, koji je za vrijeme počinjenja nasilja živio sa suprugom i roditeljima u kući, u iskazu je naveo da nije na strani oca Alojza ni majke Mare. Rekao je da su se roditelji svađali, ali da on nikada nije bio prisutan kada bi se njegov otac nasilnički ponašao prema njegovoj majci i naveo je da on to sigurno ne bi dopustio.

Sin Alojza Tomaševića: Majka mi je rekla da ju je udario i gurnuo

"Majka je tražila da razgovaram s ocem i to sam i učinio. Njihove su svađe postajale mučne. Majka je njemu govorila da je debeo, ćelav, da će ga politički uništiti, da će razoriti obitelj, a otac je njoj odvraćao da je luda, da si ide tražiti pomoć, 'što me napadaš' i sl. Što se tiče događaja od 2. listopada 2017., došao sam kući oko 21.30, kod kuće sam zatekao oca i pitao ga gdje je majka, a otac je odgovorio da su se posvađali, da ga je majka napala i otišla na policiju. Oko 3.30 3. listopada 2017. majka je došla s dva policajca. Pitao sam majku što se dogodilo, a ona je odgovorila da ju je otac udario i gurnuo i da ga je ona otišla na policiju prijaviti. Pitao sam majku ima li kakve ozljede, a majka je rekla da ima, ali nisam vidio nikakve ozljede na njoj", stoji u iskazu sina Tomaševićevih.
    
I snaha Božana Tomašević, supruga svjedoka Danijela Tomaševića, u iskazu je rekla da nikada nije vidjela fizički napad Alojza Tomaševića na Maru. U iskazu navodi kako je čula njihovo svađanje i da je Mara vrijeđala supruga Alojza. Nije čula ni da je Alojz govorio supruzi da će ju ubiti, izbosti, zadaviti i rasparati joj grkljan.

Prijateljica Tomaševićevih: Zadnje četiri godine Mara mi se žalila da je Alojz tuče
 
Svjedokinja Dragica Jurić, koja je prijateljica Tomaševićevih iz srednje škole, rekla je da ona nije bila očevidac, ali da joj je Mara govorila da ju je 2017. u listopadu "Lojza istukao". Ispričala je da joj se Mara zadnje tri, četiri godine često žalila da ju optuženik tuče i da joj je optuženik na Božić 2016. prijetio nožem.

Franjo Zadro, brat Mare Tomašević, rekao je da je Alojz možda prije 35 godina premlatio Maru, nakon čega se ona vratila roditeljima. Kazao je da ju je prije tridesetak godina, dok je radila u Domu umirovljenika, Tomašević šakom udario u oko i on zna da je oko nakon toga bilo crveno. U ljeto 2017. Mara Tomašević mu se požalila da ju je suprug udario šakom u oko, a razlog tome su bili nekakvi novci. Mara Tomašević mu se žalila da se svađa sa suprugom te da ju on ponižava, no nije se žalila da ju je fizički napadao. Početkom listopada 2017. Mara Tomašević mu je ispričala da ju je muž istukao, a i on je vidio modricu na njezinoj desnoj ruci između lakta i ramena, pod rebrima i na unutarnjem dijelu desne noge.

Svjedokinja Kata Slatina, Alojzova sestra, rekla je da njoj nije poznato da se Alojz neprimjereno ponašao prema svojoj supruzi Mari u smislu da ju je zlostavljao, tukao i psihički maltretirao. Navela je da nikada nije čula da je optuženik vrijeđao Maru niti joj govorio ružne riječi, a da je Mara njoj rekla da će uništiti optuženika, a ako treba, i svoju djecu, i da neće stati sve dok ih ne vidi na koljenima.

Svjedokinja Manda Kvaternik, druga sestra Alojza Tomaševića, rekla je da njoj Mara nikada nije pokazala ozljede, da ju nikad nije nazvala i rekla joj da je njen brat nju izudarao. Suprotno tome, iskazala je da je nju Mara provocirala i da je u njenom dvorištu prijetnjama govorila o Alojzu.

Ravnateljica škole gdje radi Mara rekla da joj se žalila da ju je Alojz i u trudnoći tukao

Svjedokinja Marija Samardžija, ravnateljica u školi u kojoj radi Mara Tomašević, rekla je da osobno nikada nije vidjela bilo kakvu ozljedu na njoj, ali se sjeća da joj je Mara rekla da seli iz svoje kuće u stan, a ona joj je odgovorila da još razmisli. Sjeća se da se u školi jednom prilikom Mara žalila da ju je Alojz u trudnoći s kćerkom tukao, a ne zna je li nasilja bilo od listopada 2015. do 2. listopada 2017.

Ispitana svjedokinja Marija Jozić je izjavila da je ona kolegica Mare Tomašević i da s njom radi u istoj osnovnoj školi kao kuharica. Ona nema neposrednih saznanja o događanjima u obitelji Tomašević, nego je čula ono što Požega priča. Ona nije vidjela ozljede na Marinoj glavi, ali zna da je Mara govorila da ima ozljedu na ruci kod lakta.

Tijekom postupka sud je proveo vještačenje 9 fotografija i jednog DVD-a koje je predala  Mara Tomašević po stalnom sudskom vještaku za informatiku dr. sc. Robertu Idlbeku. Sud iz navedenog DVD-zapisa nedvojbeno utvrđuje da je Mara tražila razgovor s Alojzom, i to o vezi Alojza s drugom ženskom osobom. Alojz je odbijao razgovor s Marom Tomašević, a kada je ona ustrajala na tome da se riješi situacija i govorila Alojzu da on neće s njom razgovarati jer ima s kim razgovarati, tada je Alojz tražio od supruge da prestane s tim razgovorom. Nakon upornog traženja razgovora Alojz je Mari opsovao i rekao joj da će ju ubiti.

Prema nalazu i mišljenju vještaka, a sud to prihvaća, nije moguće utvrditi kako su nastale navedene fotografije, nego je samo nedvojbeno da su pohranjene na mobilni aparat Mare Tomašević u navedeno vrijeme, da od tada nisu mijenjane, ali je nepoznato njihovo porijeklo.

Medicinski nalaz s Hitne pokazao nagnječenje desne nadlaktice Mare Tomašević

Liječnik vještak doc. dr. sc. Damir Matoković je u svom nalazu i mišljenju naveo da se medicinska dokumentacija za Maru Tomašević od 2. listopada 2017. sastoji od nalaza dežurnog liječnika na objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, nalaza radiologa (list 13) i prijave o ozljedama tzv. crvene prijave (list 12). Liječnik vještak doc. dr. sc. Damir Matoković je u svom nalazu i mišljenju naveo da je ozljeda nagnječenja desne nadlaktice laka tjelesna ozljeda. Posljedica je djelovanja slabe do srednje jake tupo-tvrde mehaničke sile u području desne nadlaktice. Navedenu ozljedu moguće je zadobiti prilikom pada ili udarca u tvrdu podlogu (moguće udarcem u radijator) ili udarcem tupo-tvrdim predmetom u području desne nadlaktice. Liječnik vještak misli da se radi o svježoj ozljedi, a ne o ozljedi staroj nekoliko dana.

Dalje je u svom nalazu i mišljenju liječnik vještak doc. dr. sc. Damir Matoković naveo da se u medicinskoj dokumentaciji spominju i ozljede nagnječenja glave i prsnog koša. Naveo je da pregledom nisu zabilježene vidljive promjene na tijelu Mare Tomašević pa zato navedene ozljede nagnječenja glave i prsnog koša u sudsko-medicinskom smislu nisu utvrđene.

Ozljeda nagnječenja desne nadlaktice evidentirana je na nalazu Hitne, Opće županijske bolnice Požega, od 2. listopada 2017. (list 11). Podudaran je i s Marinim iskazom. Na temelju njega sud je sa sigurnošću utvrdio da je Alojz 2. listopada 2017. oko 21 sat odgurnuo Maru pri čemu je ona tijelom udarila u radijator i cvjetnjak zadobivši kontuziju desne nadlaktice ili, kako vještak kaže, nagnječenje desne nadlaktice.

Sud: Alojz je prijetio Mari govoreći joj da će ju ubiti, izbosti, zadaviti i rasparati joj grkljan

Sud u presudi navodi da je Alojz Tomašević govorio Mari Tomašević da je luđakinja, da se ide liječiti, da je glupa kravetina, budala, glupača i luda krava ili je odbijao s njom razgovarati o svojoj ljubavnoj vezi s drugom ženom.

"Optuženik je bio svjestan da time omalovažava oštećenu i žrtvu Maru Tomašević, da ju podcjenjuje, a govoreći joj da će ju ubiti, izbosti, zadaviti i rasparati grkljan joj je i prijetio. Optuženi Alojz Tomašević je time počinio psihičko nasilje i isto je upravo poduzeo da kod oštećene i žrtve Mare Tomašević izazove strah i da ista zbog toga prestane tražiti odgovor ima li on vezu s drugom osobom ili nema. Sud je sa sigurnošću utvrdio da je optuženi Alojz Tomašević počinio tjelesno nasilje prema oštećenoj i žrtvi Mari Tomašević jer ju je šamarao, fizičko nasrtao na nju, hvatao ju objema rukama za vrat i snažno stiskao, a dana 17. srpnja 2016. ju je udario šakom u predjelu oka. To je optuženi Alojz Tomašević poduzeo iz istih razloga zbog kojih i psihičko nasilje. Optuženik je navedenim psihičkim i fizičkim nasiljem teško kršio propise o zaštiti od nasilja u obitelji", navodi se u presudi.

Dalje se navodi kako je Alojz znao da se Mara njega bojala i vjerovao je da ga ona neće prijaviti.

"Naime, i optuženiku i oštećenici i žrtvi je bio jasan njegov položaj u obitelji u smislu da isti osigurava u obitelji ekonomsku sigurnost svojim primanjima kao župan. Oni su znali, kao i šira obitelj, da ako oštećena i žrtva Mara Tomašević prijavi optuženika za nasilje u obitelji da to može ugroziti optuženikovu karijeru. Sve ove okolnosti, dovele su oštećenu i žrtvu Maru Tomašević u ponižavajući položaj u smislu da ista trpi tjelesno i psihičko nasilje i nema podršku okoline za rješenje tog problema. Naime, oštećena i žrtva Mara Tomašević je dovedena od optuženika u ponižavajući položaj i u smislu jer je ona tražila pomoć sina Danijela da razgovara s ocem, ima li on vezu s drugom ženskom osobom ili nema", stoji u presudi suca Općinskog suda u Slavonskom Brodu Slavena Vidmara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara