Imamo tajni dokument: Na vojnoj vježbi ozlijeđeno 8 vojnika, MORH sve zataškao

Imamo tajni dokument: Na vojnoj vježbi ozlijeđeno 8 vojnika, MORH sve zataškao
Foto: Hrvoje Jelavić, Duško Jaramaz / Pixsell

ČETIRI borbena oklopna vozila Patria sudjelovala su 16. listopada 2017. godine u pripremama za združenu vježbu Harpun. Na poligonu Crvena zemlja pokraj Knina jedna se Patrija prevrnula, a osam vojnika i dočasnika je ozlijeđeno. Oklopnjak je uništen. Ministarstvo obrane, koje u mandatu Damira Krstičevića ne propušta ni jednu priliku da se pohvali, skoro godinu dana nije izvijestilo javnost o tom incidentu.

Skoro sat ih izvlačili iz oklopnjaka

"Prevrnuli su se na potpuno ravnom dijelu poligona. To se ne bi dogodilo da je vozilo bilo ispravno", tvrdi Indexov izvor iz Hrvatske vojske koji je i sam svjedočio nesreći.
"Bilo je strašno. Patria se prevrnula, desantni dio bio je potpuno uništen kao i oružna stanica. Rampa se nije mogla otvoriti kao ni prinudni izlaz. Vojnike su iz BOV-a izvlačili skoro sat. Cijelo to vrijeme iz Patrije su se čuli vriskovi i zapomaganja", tvrdi naš izvor koji je Indexu dostavio i prvo izvješće o nesreći na poligonu Crvena zemlja. 

Tajno izvješćeU izvješću s oznakom "TAJNO" stoji da se Patria prevrnula točno u 11:57, 70 metara istočno od lokaliteta Markov grob. "Zbog tehničkih problema (nedostatak signala mobitela) naknadno je stupljeno u kontakt sa zapovjednikom koji me je izvijestio o detaljima događaja", stoji u izvješću. Dakle, može se zaključiti da se Hrvatska vojska oslanja na mobitele umjesto na vojne sustave veze, pa su kontaktirali tek u 13:03. Vojna policija obaviještena je o događaju tek 59 minuta nakon nesreće, stoji u izvješću.

Vojnici prebačeni prvo u kninsku bolnicu

Uz ostalo u dokumentu koji nam je dostavljen stoji i da je osam ozlijeđenih vojnika prebačeno u kninsku bolnicu. Ni o čemu ovom MORH nije obavijestio javnost.

"O događaju koji spominjete obaviješteni su svi koji su trebali biti. Također, provedene su sve potrebne radnje stručnih službi i poduzete potrebne mjere sukladno zakonskim procedurama. Vozilo je bilo ispravno i nije bilo težih ozljeda pripadnika OS RH", stoji u odgovoru Ministarstva obrane u odgovoru na naš upit. Dodaju i da: "Pripadnici OS RH ostvaruju svoja prava sukladno zakonskim propisima i nema zapreka u ostvarenju istih".

Operacija moždane ovojnice

Međutim, naš izvor tvrdi da to nije istina. Barem jedan vojnik iz Patrije teško je ozlijeđen, tvrdi. "Završio je u Splitu na operaciji moždane ovojnice", rekao nam je.

Ozlijeđenim vojnicima, tvrdi, nije priznata ni ozljeda na radu te nisu imali pravo na puni iznos plaće za vrijeme bolovanja. 

Vojna policija sedam mjeseci nije dovršila uviđaj

"Rekli su im da im se ne može priznati ozljeda na radu jer vojna policija nije dovršila uviđaj. Posljednji od ozlijeđenih na posao se vratio u svibnju, a vojna policija dotad nije dovršila uviđaj. Sedam mjeseci", ogorčen je naš izvor. 

Krivnju pokušavaju svaliti na vozača i zapovjednika

Tvrdi da Ministarstvo obrane krivnju za nesreću pokušava svaliti na zapovjednika i vozača Patrije protiv kojih je pokrenut, kaže, i disciplinski postupak.

"Stavljaju im na teret što nisu na vježbu došli u Patriji koja im formacijski pripada nego drugim vozilom. Nisu ni mogli doći onim koje im pripada jer je bilo pokvareno. Također, optužuju ih da se vojnici nisu pridržavali sigurnosnih procedura u BOV-u. Konkretno, nisu oružje odložili u soške (ormariće za oružje, op. aut.). Prvo, nigdje na svijetu se oružje u BOV-u ne odlaže u soške, nego se drži među nogama. Drugo, soške ugrađene u Patriju napravljene su za puške G36, a vojnici su imali domaće puške VHS-2", tvrdi naš izvor.

VSOA poslala Patriju u Đuru Đakovića, nikad nije vraćena

Ubrzo po nesreći, kaže, na poligon Crvena zemlja došli su pripadnici Vojne sigurnosno-obavještajne agencije i naredili da se uništena Patria oznake HV 088 H ukrca na labudicu, prekrije ceradom i odveze u Slavonski Brod, u tvornicu Đuro Đaković.

Patrija HV 088 H nikada nije vraćena 3. mehaniziranoj bojni Pauci, nasljednici 4. gardijske brigade. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara