Imate stari televizor? Morat ćete kupiti novi, uskoro prelazimo na novi sustav emitiranja TV signala

Imate stari televizor? Morat ćete kupiti novi, uskoro prelazimo na novi sustav emitiranja TV signala

Foto: 123rf

HRVATSKA će tijekom 2019. godine prijeći na novi sustav emitiranja zemaljskog televizijskog signala.

Trenutni standard emitiranja DVB-T zamijenit će DVB-T2, a njegovom će se implementacijom omogućiti ekonomičnije odašiljanje TV sadržaja visoke razlučivosti.

Kako na svojim stranicama navodi HAKOM, prelaskom s DVB-T na DVB-T2 olakšat će se i razvoj novih usluga. HAKOM je na svojim stranicama objavio i preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala DVB-T2.

"Završetak dodjele „druge digitalne dividende“ za usluge u mrežama pokretnih komunikacija u većini država članica EU očekuje se do 30. lipnja 2020. Takva preraspodjela radiofrekvencijskog spektra omogućit će daljnji razvoj širokopojasnih usluga putem mreža pokretnih komunikacija, ali i znatno smanjiti raspoloživost tog spektra za digitalnu televiziju. Kako bi se omogućilo ekonomično odašiljanje TV sadržaja visoke razlučivosti („HD“) u zemaljskim mrežama i olakšao razvoj novih usluga, nužan je prijelaz na učinkovitiji DVB-T2 sustav s H.265/HEVC video kodiranjem. Sustav DVB-T2, uz usporedive uvjete prijama, nudi veću fleksibilnost te do 50% veći prijenosni kapacitet u odnosu na DVB-T sustav. Početak prelaska usluga digitalne zemaljske televizije slobodnih za prijam u javnosti s DVB-T na DVB-T2 u Republici Hrvatskoj planira se u 2019.", stoji na stranicama HAKOM-a.

Na što treba pripaziti?

Za građane to znači da će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu ili će morati kupiti nove televizore koji podržavaju DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja.

Zbog prilagodbe sustava, u razdoblju od 2019. do 2021., građani će trebati nabaviti novu prijamničku opremu, prilagođenu novom standardu (minimalno tzv. STB – Set Top Box uređaje). Pri izboru novog televizora/prijamnika, bit će važno da podržava DVB-T2 sustav i H.265/HEVC sustav kodiranja te da je u skladu s budućom preporukom o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T2) u RH.

Ako građani u međuvremenu kupuju novi TV prijamnik, što nije nužno prije promjene standarda u razdoblju od 2019. do 2021., uputno je da obrate pozornost na podržani standard kako bi izbjegli dodatne troškove u budućnosti.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara