Imoćanin prevario HAC i HZZO, plaćali mu bolovanje i godišnji dok je služio zatvorsku kaznu

Imoćanin prevario HAC i HZZO, plaćali mu bolovanje i godišnji dok je služio zatvorsku kaznu

Foto: FAH

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu optužilo je bivšeg djelatnika HAC-a za prevaru tešku 44 tisuće kuna i štetu u bivšoj firmi te HZZO-u. 43-godišnji optuženik iz okolice Imotskog terete da je "naplatio" godišnji odmor i bolovanje dok je služio zatvorsku kaznu u kaznionici Valtura u Puli.

Predloženo sedam mjeseci zatvora

U optužnici se navodi da nije izvijestio nadležne u HAC-u i HZZO-u o svojoj situaciji, već je temeljem otvorenog bolovanja od početka kolovoza do konca studenog 2010. godine, a potom od 10. siječnja do 25. ožujka 2011. godine i temeljem otvorenog godišnjeg odmora od početka prosinca 2010. do 7. siječnja 2011. godine, koristeći izdane doznake za bolovanje i rješenje o otvorenom godišnjem odmoru, na teret HAC-a naplatio 31. 328, a na teret HZZO-a 13.293 kuna. 

U optužnici je predloženo i da se izrekne sankcija od sedam mjeseci zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Morao sam jer bi dobio otkaz"

Splitska policija podnijela je kaznenu prijavu protiv okrivljenog krajem prošle godine. Priznao je djelo, potvrdio je da je koristio bolovanje i godišnji odmor dok je služio kaznu, no kaže da je tamo morao napraviti jer je bio stvarno bolestan te se plašio da bi mu HAC dao otkaz ako se sazna da je u zatvoru.

Ispitana je i liječnica obiteljske medicine. Odobrila je bolovanje temeljem medicinske dokumentacije i prijedloga psihijatrice. Bolovanje je odobravala do 21 dan, a iznad toga to je radilo liječničko povjerenstvo. I okrivljeni i njegova supruga boluju od PTSP-a te se liječe kod psihijatra.

Predstavnik HAC-a naveo je, pak, kako je bilo određenih problema kod uspostavljanja kontakta sa optuženikom kako bi se saznalo kada bi se trebao vratiti na posao. Da je služio zatvorsku kaznu doznali su tek kada ih je policija pozvala na razgovor.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara