Imunološki zavod privremeno obustavio proizvodnju interferona

PROIZVODNJA antivirusnog lijeka interferon u Imunološkom zavodu privremeno je obustavljena jer su u tijeku pooštrene mjere kontrole krvnih pripravaka iz kojih se interferon proizvodi, izjavila je Hini ravnateljica Zavoda Sabina Rabatić.

O prestanku proizvodnje interferona saznalo se nakon što su neke novine prenijele izjavu tvorca interferona Eugena Šooša da se njime može liječiti SARS, te da je prestanak proizvodnje interferona u vaginaletama zločin prema ženama zaraženim humanim papilloma virusom (HPV), koji može izazvati rak grlića maternice.

S HPV-om, koji se povezuje s invazivnim rakom cerviksa, zaraženo je u Hrvatskoj između 15 i 20 posto žena, smatraju stručnjaci.

Ravnateljica Imunološkog zavoda ističe da se inteferon ne proizvodi četiri mjeseca zbog sve oštrijih kontrola koje proizvod treba proći.

Do nastavka proizvodnje proći će još neko vrijeme jer se iz inozemstva čekaju nalazi testiranja krvne plazme, iz koje se lijek proizvodi, na druge viruse. Testiranja na viruse AIDS-a, hepatitisa i dr. uvjetuje Zavod za kontrolu imunobioloških pripravaka.

Rabatić smatra da je uzbuna zbog prestanka proizvodnje interferona neprimjerena, jer na tržištu postoje drugi oblici interferona različitih proizvođača.

No, Imunološki zavod jedini je proizvođač interferona u vaginaletama na domaćem tržištu, pa iako mu se ta proizvodnja ne isplati, od nje neće odustati, kaže Rabatić.

Pročelnik Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj Velimir Šimunić tvrdi da ginekološka istraživanja u svijetu nisu dokazala djelotvornost interferona u liječenju raka grlića maternice jer za tu bolest nema lijeka.

Interferon se ne nalazi na listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a jedna kutija s 21 vaginaletom stoji 2.172 kune.

(Hina) mt md

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara