Imunološki zavod želi proizvoditi pripravke od indijske konoplje

Imunološki zavod želi proizvoditi pripravke od indijske konoplje

Foto: MUP

IMUNOLOŠKI zavod počeo je pregovore o uvozu sirovine za proizvodnju pripravaka na bazi konoplje s jednom kanadskom tvrtkom, pa ako budu zadovoljeni svi uvjeti propisani Pravilnikom o uporabi indijske konoplje u medicinske svrhe o sastavu i kvaliteti sirovine, ona bi u hrvatske ljekarne mogla stići krajem veljače ili početkom ožujka, doznaje se od ravnateljice Imunološkog zavoda Nevenke Kovač.

U tijeku su pregovori o elementima ugovora koji se odnose na cijenu, isporuku i druge važne stavke, budući da se radi o strogo reguliranoj sirovini. Pregovori idu u dobrom smjeru pa Kovač očekuje postizanje dogovora i potpisivanje sporazuma.

"Riječ je o vrlo ozbiljnom proizvođaču, koji ima urednu dokumentaciju i registriranu proizvodnju u svojoj zemlji i zadovoljava sve zahtjeve u vezi sastava i kvalitete supstance. No, da bi došlo do potpisivanja ugovora proizvođač mora zadovoljiiti sve parametre koje propisuje hrvatski Pravilnik, koji se odnose na oblike i potrebnu koncentraciju aktivne supstance THC-a za proizvodnju pripravaka", rekla je.

Kovač kaže kako je kanadski partner zainteresiran i za financiranje kliničkih ispitivanja primjene pripravaka na bazi THC-a kod pacijenata u hrvatskim bolnicama u koordinaciji s njihovim istraživačkim centrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako pregovori završe tijekom siječnja, potrebno je još oko mjesec dana za pribavljanje potrebnih izvoznih i uvoznih dozvola, a Hrvatska bi u tom slučaju bila prvi europski partner toj kanadskoj tvrtki, napominje Kovač.

Novi pravilnik ministarstva

Prema Pravilniku, koji je Ministarstvo zdravlja donijelo prije tri mjeseca, preparate na bazi medicinskog kanabisa mogu koristiti pacijenti koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a za ublažavanje tegoba bolesti, a lijekove propisuju liječnici obiteljske medicine na temelju preporukama specijalista.

U ljekarnama se zasad, kaže predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan, mogu dobiti gotovi lijekovi koji sadrže medicinsku marihuanu, no za izradu magistralnih i galenskih preparata osim potrebne sirovine nužne su i smjernice koje bi trebala izraditi stručna medicinska društva.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara