Independent: Kako je Budimpešta održala lekciju Europi

Independent: Kako je Budimpešta održala lekciju Europi
Foto: EPA

BUDIMPEŠTA ima novog gradonačelnika Gergelyja Karácsonyja, što inače nije vijest koja zanima previše ljudi izvan Mađarske. No nedavni lokalni izbori u mađarskoj prijestolnici pokazali su kako se Europa može boriti protiv populističkih kvazi-autoritarnih vlada provodeći program koji sve članove oporbe drži na okupu. Lekcija koju je Budimpešta održala Europi, a pogotovo svim pobornicima Brexita, neprocjenjiva je, piše Independent.

Istočna Europa već ima iskustvo u rušenju totalitarnih sustava 

Istočna Europa sve je ovo već prošla. Prije 30 godina došlo je do promjena nakon što su se u zajedničkom cilju rušenja komunizma međusobno ujedinile političke skupine svakojakih uvjerenja, od konzervativnih demokrata do Zelenih. Iako takvi savezi često nisu bili dugog vijeka, pomogli su rušenju jednog autoritarnog sustava vlasti i dugoročno promijenili političke pejsaže nekadašnjih komunističkih zemalja, piše Independent.

Pobjeda Gergelyja Karácsonyja u Mađarskoj odraz je istih političkih nastojanja koje su do pobjede u Istanbulu dovele Ekrema Imamoglua, a u Varšavi Rafala Trzaskowskog. Drugim riječima, udružena oporbena platforma u stanju je s vlasti skinuti kvazi-autoritarne stranke u velikim gradovima, pri čemu strankama poput vladajućeg mađarskog Fidesza ili AKP-a u Turskoj ne pomaže ni jak propagandni stroj. 

Unatoč ograničavanju slobode govora, kontroli gotovo svih masovnih medija, promjenama izbornih sustava i populističke retorike s ciljem pridobivanja birača, vladarima poput Orbána i Erdogana ni najautoritarnija strategija političkog djelovanja ne može jamčiti vječan ostanak na vlasti. 

Novi smjer mađarske politike 

Pobjeda Karácsonyja jasno ukazuje na promjenu smjera politike i sve veću važnost lokalnih vlasti suprotstavljenih državnima. Istodobno, on zaslužuje svaku pohvalu zato što je lokalne izbore u Budimpešti učinio pitanjem od nacionalne važnosti i poslao jasnu poruku Orbánovoj vlasti koja Budimpeštu i njezine građane smatra otpadnicima u mađarskoj državi. 

Iako mnogi Orbánovi protivnici gube nadu kada je riječ o borbi na državnoj razini, primjer Karácsonyja jasno pokazuje da se značajan otpor može pružati na nižim razinama i time stvoriti nov oblik vlasti. 

Glasači u Mađarskoj su se polako, ali sigurno, odrekli uvjerenja kako je neprikosnoveni vladar u Mađarskoj Orbánov Fidesz i da je u slučaju njegovog poraza na izborima na gubitku cijela nacija. 

Veliku nadu ulijeva činjenica da je mađarska oporba premostila ideološke razlike unutar svojih redova i da nije pobijedila samo u Budimpešti, već i u Szegedu, Miskolcu, Pečuhu, pa čak i malim gradovima poput Egera i Ózda. 

Naravno, cilj je još uvijek daleko od postignutog s obzirom na to da u mnogim mađarskim gradovima lokalnu vlast i dalje drži Fidesz, a valja spomenuti i podatak da tek nešto više od polovice mađarskih birača uopće izlazi na izbore. 

Na oporbi je sada velika odgovornost 

Karácsony ima karizmu i dovoljan broj glasova koji jamče održavanje njegove oporbene platforme na vlasti u Budimpešti, iako tek treba vidjeti hoće li za dvije godine mađarska oporba uspjeti poraziti Orbána na parlamentarnim izborima. 

Fidesz je lokalne izbore gubio i prije, pa je svejedno pobijedio na parlamentarnima 2018. 

Karácsonyju i drugim oporbenim čelnicima glavni zadatak bit će borba s korupcijom, osobito uzimajući u obzir način na koji se Orbánova vlast koristi novcem iz EU fondova u velikim infrastrukturnim projektima. 

Još je važniji podatak da je oporba sada preuzela vlast nad 1. distriktom u Budimpešti, dijelom grada u kojemu su mnogi članovi vladajuće stranke kupili nekretnine po cijenama osjetno manjima od onih na tržištu. 

Na oporbi je sada velika odgovornost budući da je suočena ne samo s borbom protiv Fidesza, već i homogenizacijom stranaka unutar svojih vlastitih redova uoči pravog testa koji predstavljaju parlamentarni izbori u Mađarskoj 2020.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara