Index doznaje: HSS ide s SDP-om, Milanović im dao ponudu koju ne mogu odbiti

Index doznaje: HSS ide s SDP-om, Milanović im dao ponudu koju ne mogu odbiti

Foto: FAH

VODSTVO Hrvatske seljačke stranke u srijedu će odlučiti o budućem smjeru stranke, potpuno drugačijem od onog kojim su dosad išli.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak svojim će stranačkim kolegama predložiti da prihvate koalicijski prijedlog SDP-a.

"Nude četiri mjesta na listama koja jamče ulazak u Sabor", rekao je za Index jedan od vodećih HSS-ovaca, pojasnivši da tu ponudu u stranci smatraju vrlo velikodušnom.
 
"To je gotovo poklon. Milanovićev poklon", rekao je.

Izborom novog predsjednika, samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka, HSS se iz nebitne i usputne stranke počeo vraćati u život. Godine koaliranja s HDZ-om su ostavile su traga na HSS-u, stranka je izgubila većinu svojih birača, no ponude za predizbornu suradnju im ipak dolaze sa svih strana.

I SDP i HDZ, naime, žele za predstojeće izbore okupiti što širu koaliciju. Zoran Milanović ju je već počeo nazivati narodnom. Da bi opravdao to ime treba mu barem jedna stranka centra, a nju je, čini se, pronašao u HSS-u.

Ponuda koja se ne odbija

Ponuda od četiri sigurna mjesta u Saboru za HSS bi značio udvostručivanje u odnosu na prije vremena završeni prošli mandat. U koaliciji s HDZ-om, takozvanoj Domoljubnoj, imali su dva zastupnika, a u izvršnoj vlasti nisu imali ni jednog predstavnika. Loš rezultat i nezadovoljstvo ignoriranjem stranke pri podjeli mjesta čak i u drugim i trećim redovima vlasti zapravo su i doveli Beljaka na čelo stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U prilično tihim izborima, zasjenjenima onima u SDP-u i HDZ-u, najavljivao je promjenu političkog smjera, a sada parlamentarne izbore namjerava i iskoristiti za to.

"On s Hasanbegovićem ne može, ne može ni s onima koji ga hvale", opisao nam je izvor blizak Beljaku.

No, nisu u pitanju samo ideološke razlike. Beljak već godinama uspješno surađuje sa SDP-om na lokalnoj razini i zbog toga mu u HDZ-u ne vjeruju. U HDZ-u smatraju da bi svako mjesto koje bi popunili Beljakovi ljudi zapravo za njih bilo izgubljeno, smatraju da bi se čak i da sklope predizbornu koaliciju Seljaci lako okrenuli i priklonili konkurenciji. Zato im i ne pada na pamet dati ponudu koja bi se po izdašnosti mogla mjeriti s Milanovićevom.

Kako protiv utjecaja Marijane Petir?

Beljaku u četvrtak još preostaje u vrijednost Milanovićeve ponude uvjeriti vrh stranke. Protiv će sigurno biti društvo na koje utjecaj imaju eurozastupnica Marijana Petir i dva dosadašnja zastupnika u Sabora koja su mjesta zaslužili surađujući s HDZ-om. Oni su čak, kada se brojao svaki zastupnik prije raspuštanja Sabora, dali podršku osnivanju kluba odbjeglih Mostovaca okupljenih oko Ivana Lovrinovića.

Iako je njihova stranka jasno odlučila da je koalicijski sporazum takozvane Domoljubne koalicije ništavan, HSS-ovi zastupnici su i dalje slali signale da bi se mogli prikloniti HDZ-u. Sve do konačne propasti Karamarkovog pokušaja stvaranja nove većine.

U to je doba, ne tako davno, Beljak pregovarao i s HNS-om i IDS-om u pokušaju stvaranju neke treće centrističke koalicije. Međutim, izbori su došli prebrzo da bi se takva koalicija mogla složiti i polučiti ikakav rezultat.

Nad novim predsjednikom HSS-a uz to visi i mač vlastitoga obećanja. Stranačkim je kolegama obećao da će podnijeti ostavku ne bude li HSS na sljedećim izborima imao barem tri zastupnika u Saboru.
Milanovićeva ponuda mu je zato i više nego prihvatljiva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara