Index doznaje: Zbog govora mržnje Vijeće za elektroničke medije gasi Z1 Televiziju na tri dana

Index doznaje: Zbog govora mržnje Vijeće za elektroničke medije gasi Z1 Televiziju na tri dana

Screenshot: YouTube

KAKO doznaje Index, Agencija za elektroničke medije kaznila je Z1 Televiziju s privremenim oduzimanjem koncesije na tri dana zbog govora mržanje. Riječ je najtežoj kazni koja je do sada izrečena nekom nakladniku od osnivanja Agencije. Dokumentacije je proslijeđena DORH-u.

> > Prijavite govor mržnje: "Pazite kad šećete Cvjetnim trgom da vas četnički vikar ne zakolje"

Podsjetimo, sramotne izjave Marka Juriča izrečene u njegovoj emisiji Markov trg na Z1 televiziji sablaznile su javnost.

"Vijeće za elektroničke medije je, na sjednici održanoj 22. siječnja 2016. godine,  donijelo jednoglasnu odluku o privremenom oduzimanju koncesije nakladniku Z1televizija d.o.o. na tri dana zbog emitiranja emisije Markov trg, urednika i voditelja Marka Juriča dana 19. siječnja 2016.  Privremeno oduzimanje koncesije nakladniku Z1 televizija na rok od tri dana započinje 26. siječnja u 00:00 sati.", stoji u priopćenju Vijeća za elektroničke medije kojim je potvrđena informacija Indexa.

"Poruka dragim Zagrepčanima, svima onima koji se šeću Cvjetnim trgom budite oprezni pošto je u blizini Crkva u kojoj stoluje, da parafraziram jednog srpskog ministra, četnički vikar. Dakle dragi moji Zagrepčani kad se šećete Cvjetnim trgom, pogotovo majke s djecom, pripazite da ne bi neki od tih četničkih vikara istrčao iz Crkve i malo, u maniri svojih najboljih klanja izveo svoj krvavi pir na našem najljepšem zagrebačkom trgu", s ovom je porukom gledatelje emisije "Na Markovom Trgu" pozdravio notorni voditelj Marko Jurič dodajući da možda ne bi bilo loše obilježiti tablama "pazi oštar četnik u blizini", s tim riječima Jurič je zaključio svoju emisiju i to dva puta.

U nastavku objavljujemo obrazloženje Vijeća za ovu odluku.

"Ova odluka donijeta je zbog kršenja članka 12. stavka 2. Zakona o elektroničkim medijima, a temeljem redovitog nadzora nad radom nakladnika i zaprimljenih mnogobrojnih pritužbi građana,  utvrđeno je kako je 19. siječnja 2016.,  emitirana emisija „Markov trg“, prigodom koje je voditelj emisiju odjavio riječima koje su u suprotnosti s člankom 12. stavkom 2. ZEM-a kojim je propisano da: „U audio i/ili audiovizualnim medijskim uslugama nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju na osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, članstva u sindikatu, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog naslijeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije, te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima“.

Kako je člankom 76. stavkom stavkom 1. točkom 5. ZEM-a propisano da će Vijeće donijeti odluku o privremenom ili trajnom oduzimanju koncesije ako utvrdi da pružatelj medijske usluge objavljuje audiovizualne ili radijske programe suprotno članku 12. ZEM-a, Vijeće je odlučilo o privremenom oduzimanju koncesije.

Također je odlučeno da će se spis predmeta proslijediti nadležnom Državnom odvjetništvu na postupanje.

Vijeće za elektroničke medije, još jednom, poziva sve medijske djelatnike da svoj posao obavljaju odgovorno i profesionalno u skladu sa etičkim standardima novinarstva, svjesni svog društvenog utjecaja, te da potiču razvoj i širenje tolerancije.". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara