Ovo je američki liječnik koji bi trebao liječiti Milu

Ovo je američki liječnik koji bi trebao liječiti Milu
Foto: Index

INDEX je u svibnju prošle godine u Zagrebu razgovarao s američkim liječnikom dr. Richardom Aplencom iz Dječje bolnice u Philadelphiji koji bi u toj bolnici trebao liječiti dvogodišnju djevojčicu Milu koja je cijelu Hrvatsku podignula na noge, baš kao nekad Nora. Za Milino liječenje je Hrvatska u samo par dana prikupila preko 26 milijuna kuna. Preko 22 milijuna kuna uplaćeno je na račun Milinog oca Marina Rončevića, a preko 3 i pol milijuna kuna uplaćeno je na račun Zaklade Nora Šitum, a novac i dalje stiže.

Dr. Aplenca su u Hrvatsku doveli Đana Atanasovska i Ivica Šitum, Norini roditelji koji vode Zakladu Nora Šitum, a dr. Aplenc je tada prvi put u Hrvatskoj predstavio revolucionarnu terapiju u liječenju uznapredovale leukemije. Riječ je o prvoj u svijetu odobrenoj genskoj terapiji za leukemiju koja se sastoji od virusa HIV-a.

No budući da postoji niz tipova leukemije, ovakvo liječenje ne može se primijeniti na sve tipove te bolesti. Stoga se tom metodom, kako doznajemo, neće liječiti Mila, ali valja naglasiti kako je dr. Aplenc vrstan stručnjak u liječenju leukemije, od koje boluje i Mila (točnije akutne mijeloične megakariocitne leukemije).

Nora je trebala biti među prvima

Prilikom tadašnjeg boravka dr. Aplenca u Zagrebu razgovarali smo s njim i tad nam je otkrio da je ova genska terapija koja se sastoji od virusa HIV-a ujedno revolucija u liječenju leukemije kod djece i mladih do 21 godine života, a lijek bi, kako je rekao, upravo tijekom 2019. trebao doći i na europsko tržište nakon što ga odobri Europska agencija za lijekove.

U Americi se ova terapija koristi posljednjih šest godina, a malena Nora Šitum jedna je od prvih koja ju je trebala primiti. Otputovala je u Philadelphiju, međutim stanje joj se, na žalost, pogoršalo te je preminula prije nego je mogla primiti.

Liječnik iz Philadelphije: Leukemija se nije vratila kod 60 posto pacijenata koji su primili terapiju

Dr. Aplenc koji je u Philadelphiji primio malenu Noru, Indexu je kazao prošle godine kako je ova terapija pokazala dobre rezultate i to kod 60 posto pacijenata koji su je primili.

"Emily Whitehead iz SAD-a prva je djevojčica na svijetu koja je prije šest godina primila ovu imunoterapiju koja se zova CART-T imunoterapija. Emily je bolovala od leukemije, a sad ima 12 godina i zdrava je djevojčica. Dosad smo u našoj bolnici u Philadelphiji ovu terapiju primijenili na oko 120 djece, dok je ukupan broj djece u SAD-u koja su liječena ovom imunoterapijom oko 300", rekao je za Index dr. Aplenc.

Kaže kako se ona daje djeci kojoj se leukemija vratila, te su imali recidiv te bolesti i nisu više mogli primiti nijednu drugu terapiju kao što je kemoterapija ili zračenje.

"U ovoj CART T terapiji koristi se genski modificiran virus HIV-a koji reprogramira pacijentove stanice tako da one napadnu leukemiju. Više od 50 posto, odnosno oko 60 posto djece koju smo liječili ovom metodom je u remisiji, što znači da im se bolest nije više vraćala. Ova CART T terapija će najvjerojatnije osvojiti i Nobelovu nagradu jer ima najbolje šanse za tako nešto s obzirom na to da se radi o zaista revolucionarnoj metodi", rekao je za Index dr. Aplenc.

Za kraj je dodao da se nada kako će ovu terapiju moći primati i djeca u Hrvatskoj nakon što od 2020. godine bude odobrena od Europske agencije za lijekove.

Na tu temu je tada govorio i doc. dr. sc. Robert Likić iz Zavoda za kliničku farmakologiju KBC-a Zagreb, koji je ustvrdio kako će ovaj lijek vjerojatno osvojiti Nobelovu nagradu jer je, kako kaže, "sveti gral kod bolesti leukemije".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara