Indeks kvalitete života: Hrvatska na 33. mjestu, pretekle nas zemlje koje su nekad daleko zaostajale

Indeks kvalitete života: Hrvatska na 33. mjestu, pretekle nas zemlje koje su nekad daleko zaostajale

Foto: socialprogressimperative.org

PRIJE nekoliko dana objavljeni su rezultati najopsežnijeg istraživanja o kvaliteti života u državama diljem svijeta.

Social Progress Index, odnosno lista zemalja koje su ostvarile najveći napredak u ostvarivanju temeljnih ljudskih potreba, blagostanja i kvalitete života, pokazuje da je na samom vrhu popisa Finska. Slijede Kanada, Danska, Australija, Švicarska, Švedska, Norveška, Velika Britanija te Island.

Hrvatska se smjestila na 33. mjesto od 160 analiziranih zemalja. Vrijedi uočiti da su neke od zemalja koje su prije dvadesetak godina zaostajale za Hrvatskom, danas ispred nas po kvaliteti života. To su, između ostalih, Češka, Poljska, Slovačka, Estonija i Slovenija, koja se nalazi na 20. mjestu. Iza Hrvatske nalaze se Mađarska, koja je na 35. mjestu, Bugarska koja je na 43. mjestu, Srbija je na 47. mjestu, Crna Gora na 55., a Makedonija na 57. mjestu.

Najbolji rezultat Hrvatska je postigla na području zadovoljavanja temeljnih potreba svojih građana, gdje smo ostvarili ocjenu od 91,54 bodova. Najlošiji rezultat Hrvatska bilježi na području mogućnosti izbora koji su građanima na raspolaganju, gdje bilježimo svega 62,19 bodova. U odnosu na prošlu godinu, Hrvatska je na ljestvici napredovala za 4 mjesta.

Detaljne podatke za Hrvatsku po svim kategorijama možeze pročiteti ovdje.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na samom dnu liste nalazi se Zambija, a ispred nje su Vijetnam, Sudan, Turkmenistan, kao i Malta, Luksemburg i Oman.

Vrijedi spomenuti i da su neke od ekonomski najrazvijenijih zemalja rangirane izvan prvih deset pozicija. Njemačka je na 15. mjestu, Francuska na 17., a Sjedinjene Američke Države na 19. mjestu. Sve tri zemlje pale su na ljestvici u odnosu na prošlu godinu.

Ovo istraživanje pokazuje da BDP nije jedino mjerilo bogatstva i blagostanja države, budući da uključuje i kriterije poput kvalitete zdravstvene zaštite, stope kriminala, zaštite okoliša ili poštivanja temeljnih ljudskih prava. Upravo zbog toga neke od najrazvijenijih zemalja svijeta nisu briljirale na ovom popisu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara