Index slavi "Svjetski IPv6 dan"

Foto: Ilustracija

VELIKE tehnološke kompanije diljem svijeta danas obilježavaju "Svjetski IPv6 dan", odnosno testiraju i prilagođavaju se novom internetskom protokolu, koji će zamijeniti postojeći IPv4. Razlog uvođenja IPv6 leži u tome što postojeći protokol jednostavno ne udovoljava potrebama stalnog širenja interneta.

Naime, problem sa IPv4 protokolom je što u teoriji ima raspoloživo nešto više od 4 milijarde IP adresa, koje nisu dovoljne za neometani rast Interneta. Zbog toga je potrebna tranzicija na IPv6 koji teoretski ima 2 na 128 IP adresa. To daje točno 340,282,366,920,938,000,000,000,000,000,000,000,000 adresa!

No, problem je što IPv4 i IPv6 nisu međusobno kompatibilni. Dakle, ako računalo funkcionira samo na IPv4, a server samo na IPv6, oni međusobno ne mogu komunicirati. Zbog toga se nastoji aktivirati oba protokola u isto vrijeme, što brojne kompanije, poput Googlea, Microsofta, Facebooka i Yahooa danas i rade.

Ovom elitnom društvu pridružio se i Index.hr, koji je danas također aktivirao IPv6. Osim Indexa, u Hrvatskoj su to učinili još FER, CARNet i Srce.

Većina korisnika aktiviranje IPv6 servisa neće osjetiti, ali postoji mogućnost da pojedini servisi na internetu tijekom današnjeg dana ne budu radili kako treba. No, eventualne poteškoće trebale bi biti minimalne, s obzirom da većina operativnih sustava danas podržava IPv6.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara