Indija pozvala na oslobađanje prodemokratske čelnice Suu Kyi

INDIJSKI ministar vanjskih poslova Yashwant Sinha poslao je pismo svom kolegi po dužnosti u Mianmaru (bivšoj Burmi) u kojem traži oslobađanje prodemokratske čelnice Aung San Suu Kyi, piše Hindustan Times u četvrtak.

U pismu mianmarskom šefu diplomacije U Win Aungu, Sinha je također rekao da se mora nastaviti dijalog za uspostavu demokracije u toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dok je pritvaranje Suu Kyi izazvalo prosvjede u mnogim zemljama širom svijeta, Indija se dosad nije oglašavala. Analitičari su izjavili za Hindustan Times da je jedan od razloga dosadašnje indijske šutnje suradnja između dviju zemalja na području borbe protiv pobunjenika i krijumčarenja droge u indijskim sjeveroistočnim državama, koje graniče s Mianmarom. Indija i Mianmar pokrenule su zajedničku operaciju na sjeveroistoku pod nazivom "Zlatna ptica".

Izvori u indijskom ministarstvu vanjskih poslova rekli su za Hindustan Times da su bili prisiljeni zauzeti stajalište po tom pitanju nakon razgovora o tome "trebaju li slijepo podržati huntu ili zauzeti principijalno stajalište o demokratskim normama".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara