Indijska Tata - novi vlasnik Jaguara i Land Rovera

RIJEŠENA je trgovina kojom novi vlasnik luksuznog Jaguara i Land Rovera, prethodno u vlasništvu Forda, pripada najvećem indijskom proizvođaču automobila Tata. Indijska Tata odvojila je za dvije svjetski prepoznatljive marke automobila 2 milijarde dolara.

Proces prodaje započeo je u lipnju prošle godine kada je Ford konačno odlučio prodati te dvije tvrtke u paketu što je najviše privuklo Tatu. Indijska Tata drži više od polovice proizvodnje kamiona za istočnu Aziju te oko 20 posto Indijskog automobilskog tržišta, a u svom petogodišnjem planu ima velika ulaganja i dodatni razvoj automobilske industrije.

Kako bi se Jaguar i Land Rover vratili na tron "velikih" bit će potrebno minimalno pet godina te velika ulaganja koja će nerijetko dosezati preko nekoliko stotina milijuna dolara. Tata, iako nepoznata na našem tržištu, u siječnju je predstavila svoj najjeftiniji automobil na svijetu, Nano, po cijeni od samo 2.500 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ford nikada nije dao točne podatke o financijskom stanju Jaguara, no analitičari pretpostavljaju kako je od Fordove kupnje Jaguara za 2,5 milijarde dolara, još 1989. godine, do danas još bilo uloženo oko 10 milijardi dolara. Iako su ulaganja Forda bila enormna, jaguar nikada nije donio nikakvu zaradu, dok je Land Rover pod vlasništvom Forda bio isplativ.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara