Indonezija: Vojska traga za pobunjenicima u selima i džungli Aceha

INDONEZIJSKA je vojska priopćila da je ubila tijekom noći sa srijede na četvrtak četiri separatista, a vojnici pretražuju u četvrtak gustu džunglu i sela u pokrajini Aceh u potrazi za pobunjenicima.

Glasnogovornik Pokreta za slobodni Aceh (GAM) tvrdi da niti jedan separatist nije ubijen i optužuje vojsku da je ubila gotovo 50 civila. Vojska je pak opovrgnula tvrdnje o ubijanju civila i priopćila je da je od ponedjeljka ubila ukupno 12 pobunjenika i zarobila devet.

Visoki časnici su izjavili da razmatraju uvođenje policijskog sata na područjima gdje se vode najžešći sukobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Indonezija, koja je više puta pokušala, ali nije uspjela poraziti pobunjenike, razmjestila je 45.000 pripadnika vojske i policije u Acehu, a očekuje se dolazak novih snaga. GAM ima oko 5.000 boraca.

Više od 10.000 ljudi ubijeno je u 27 godina rata.

U međuvremenu je novozelandska vlada izrazila zabrinutost u četvrtak za sudbinu civila u Acehu i pozvala je indonezijsku vojsku da poštuje ljudska prava stanovnika Aceha.

Vršitelj dužnosti ministra vanjskih poslova Jim Sutton upozorio je da je "vojna akcija u prošlosti još više pogoršala stvari u Acehu, a ne poboljšala" te da opet postoji rizik jačanja lokalne potpore GAM-u.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara